Vijesti iz zemlje

Fond “Bošnjaci”: Podrška učenicima povratnicima u Duvnu, Livnu i Glamoču

Predstavnici Fonda “Bošnjaci” posjetili se Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tomislavgrad i tom prilikom za 62 učenika povratnika dodijelili jednokratnu finansijsku pomoć i dio nastavnih sredstava u iznosu od oko 5.000,00 KM.

Nakon Tomislavgrada, ovih dana planirana je posjeta i učenicima povratnicima na području medžlisa Livno i Glamoč.

Za realizaciju ovog projekta, u saradnji s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica (FMROI), izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od oko 20.000,00 KM.

– U saradnji sa FMROI za ukupno 239 učenika od prvog do petog razreda osnovne škole dodijelit ćemo jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od po 50,00 KM po učeniku i obezbijediti dio najosnovnijih nastavnih sredstava za potrebe učenika – kazao je za Preporod.info direktor Fonda “Bošnjaci” Šahin Kerla.

Podršku projektu pružili su glavni imami i vjeroučitelji s područja ovih medžlisa.

Učenici su najosjetljivija povratnička populacija koja, prema našem mišljenju, zaslužuje posebnu pažnju, prije svega kroz pomoć u obrazovanju.

U saradnji s glavnim imamima i vjeroučiteljima prikupljeni su podaci o broju učenika povratnika od prvog do petog razreda osnovne škole. Na području Medžlisa Tomislavgrad osnovnu školu pohađaju 62 učenika, u Livnu 131, dok je na području Medžlisa Glamoč 46 učenika povratnika – naveo je Kerla.

Podsjetio je i da je osnovna djelatnost Fonda ”Bošnjaci” podsticaj, razvoj i unapređenje obrazovanja, nauke i kulture, tradicionalnih i duhovnih vrijednosti, te ekonomske, socijalne i finansijske sigurnosti Bošnjaka, prije svega kroz stipendiranje nadarenih učenika i studenata.

– Pored stipendiranja nadarenih učenika i studenata i realizacije drugih projekata iz oblasti obrazovanja i nauke jedna od, za nas, posebno važnih aktivnosti je i pomoć učenicima povratnicima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Ovu aktivnost realizujemo od 2008. godine kroz opremanje povratničkih osnovnih škola najosnovnijim nastavnim sredstvima i opremom, zatim obezbjeđenje udžbenika iz nacionalne grupe predmeta i drugih nastavnih sredstava za lične potrebe učenika, kao i organizaciju instruktivne nastave u jednom broju škola iz predmeta matematika, fizika, informatika, bosanski i engleski jezik – kazao je Kerla, dodavši da su do sada pomoći obuhvaćene gotovo sve škole s područja istočne i jugoistočne Bosne i Hercegovine, od Nevesinja pa sve do Ugljevika, sa više od 3.500 učenika povratnika.

U posljednjih nekoliko godina ovu aktivnost su realizovali u jednom broju osnovnih škola na području zapadnog dijela naše zemlje, u općinama Prijedor, Teslić, Doboj, Kotor-Varoš, Prnjavor i Bosanska Gradiška.

Fond “Bošnjaci” je 1997. godine osnovao rahmetli Alija Izetbegović, s ciljem zanavljanja visokostručnog kadra stradalog tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U želji da unaprijedi rad Fonda i oslobodi ga bilo kakvih političkih i drugih konotacija Alija Izetbegović je 16. aprila 2001. godine uvakufio Fond “Bošnjaci” prenoseći osnivačka prava na Vakufsku direkciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uz obavezu da se uvakufljenom imovinom upravlja savjesno, nastojeći da se u tom poslu ne učini loše djelo, a da se prihodi od uvakufljene imovine koriste u svrhu obrazovanja i nauke.

Do sada je stipendirano preko 2.880 nadarenih učenika i studenata, među kojima je 135 studenata s prosječnom ocjenom 10, više od 320 studenata dobitnika najvećih univerzitetskih priznanja u našoj zemlji kao što su “Zlatna značka”, “Zlatna plaketa”, “Povelja rektora”, “Povelja dekana” i dr., preko 190 brucoša učenika generacije i 18 hafiza časnog Kur’ana.

(Preporod.info)

 

Povezani članci

Back to top button