Vijesti iz zemlje

Tribina u Livnu “Bosanski jezik i društveni odnosi”

Večeras je u Velikoj Sali BZK Preporod Livno održana javna tribina na temu “Bosanski jezik i društveni odnosi” u organizaciji BZK Preporod Livno i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Prisutnima u publici obratili su se direktor Instituta dr.sci Jasmin Hodžić, prof.dr. Alen Kalajdžija, dr.sci. Erma Ramić-Kunić. Nakon javne tribine u organizaciji  BZK Preporod Livno u saradnji sa Institutom za jezik UNSA održan je i okrugli stol sa predstavnicima političkog, vjerskog i kulturnog života Kantona 10 sa fokusom na aktivnostima uvođenja bosanskog jezika u obrazovni sistem u Kantonu 10, načinima implementacije te podizanju svijesti javnosti o važnosti učenja maternjeg jezika.

„Čast nam je i zadovoljstvo što smo imali priliku da kao Institut za jezik, evo, prvi put u Livnu progovorimo o statusnim pitanjima bosanskog jezika i našim ukupnim društvenim odnosima, napominjući da su rezultati naučnoistraživačke djelatnosti od presudne važnosti za pozitivan stav i društveno odgovorno ponašanje u borbi protiv diskriminacije na osnovu jezika, najprije u obrazovanju,   a zatim u široj društvenoj administraciji, u medijima, u zakonodavstvu i slično. Nakon što smo istim povodom posjetili najprije Srebrenicu, a zatim i Brčko, pokrenuli smo pozitivne procese i u Livnu, što je naročito važno, pogotovo s obzirom na činjenicu da se često zanemaruje kako bh. građani u ovom dijelu zemlje također imaju velikih i neriješenih problema s organizacijom obrazovanja i općeg  položaja maternjeg jezika u društvu. Našim domaćinima se posebno zahvaljujem na suorganizaciji i spremnosti da se u javnom prostoru konačno krene s iznalaženjem rješenja za osjetljiva društvena pitanja“, navodi direktor Instituta za jezike UNSA dr.sci. Jasmin Hodžić “.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button