Lahki recept sa kuhanim jajima
Punjena jaja sa lukom i kiselim krastavcima
Potrebno je:
7 jaja
za punjenje:
1 kašika sitno sjeckanog luka
1 kašika sitno sjeckanog kiselog krastavca
150 ml milerama
soli po ukusu
i još za dekoraciju:
malo kapra
malo vlašca
malo ljute, crvene, paprike
Način pripreme:
Jaja sam izvadila da malo odstoje na sobnoj temperaturi a onda ih stavila u hladnu vodu, dodala malo soli i sirćeta pa na umjerenoj vatri polako zagrijavala do vrenja. S vremena na vrijeme blago sam ih okretala i kuhala 10-ak minuta od kako je voda proključala.
Poslije 10 minuta jaja sam izvadila i stavila u ledenu vodu na pola sata, da se skroz ohlade a onda oljuštila i presjekla na pola.
Izvadila sam žumanca, izgnječila u činijici i pomješala sa sitno sjeckanim lukom i krastavčićima, dodala sam zatim mileram i soli po ukusu.
Punjenje sam stavila u špric za dekoraciju i napunila bjelanca (predhodno sam svakom bjelancetu minimalno odsjekla dno da bi ravno stajalo u tanjiru).
Gore sam stavila po kapar i posula sa malo sjeckanog vlašca i sitno sjeckane ljute papričice.
Držala sam u frižideru do serviranja.