Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Korijeni ‘Islamske države’ u nemoralnim političkim igrama

Korijeni ‘Islamske države’ u nemoralnim političkim igrama

Korijeni 'Islamske države' u nemoralnim političkim igrama

Presedan je u tome što Zapad nije posegnuo za vojnom silom, kako bi očuvao teritorijalni integritet Sirije i Iraka, na način kako je to učinio kada se radilo o Kuvajtu.
 

Piše: Osman Softić

Ekstremistička vojna formacija Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL), koja je nedavno promjenila ime uIslamska država (IS), nakon munjevitog osvajanja četvrtine iračke teritorije i trećine Sirije danas kontrolira kompaktan teritorij veličine Velike Britanije.

Grupa Islamska država predstavlja najveći presedan u novijoj historiji ratovanja na Bliskom istoku, budući da su njenom pojavom prvi put promijenjene granice dviju zemalja, Sirije i Iraka, zasnovane na tajnom sporazumu dvojice diplomata, Engleza Sykesa i Francuza Picota, na početku proteklog stoljeća.

Presedan je upravo u tome što zapadne sile nisu posegnule za vojnom silom, kako bi očuvale teritorijalni integritet Sirije i Iraka na način kako su to učinile kada se radilo o Kuvajtu. 

Najnoviji prodor grupe Islamska država na pogranična područja iračkih Kurda, na sjeveru Iraka, proteklih dana je privukao posebnu pažnju svjetske javnosti, zbog brutalnosti pripadnika grupe IS prema jezidima, manjinskoj sekti iračkih Kurda.

Izbjegli jezidi

Prema izvještaju koji je 2012. objavio Centar State Departmenta za demokratiju, ljudska prava i radnička pitanja, na sjeveru Iraka živi između 500.000 i 700.000 jezida. Prema iračkom popisu stanovništva, koji datira još od 1965. godine, u Iraku je u to vrijeme zabilježen jedan posto jezida od ukupnog broja stanovništva. Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IMO), samo u distriktu Sinjar živi ih više od 230.000.

Proteklih dana 30.000 jezida potražilo je spas na planini Sinjar, gdje su pobjegli pred napadom pripadnika grupe IS. Njihov život je i dalje u opasnosti, uprkos američkim zračnim napadima na snage grupe IS i zavisi od njihove milosti ili, pak, efektnosti američkih udara i humanitarne pomoći koju im dostavljaju iz zraka.

Pored Iraka, jezida danas ima i u Siriji, Turskoj, Armeniji, Gruziji i Rusiji. Njihov broj, pak, drastično se smanjuje, jer se uglavnom odlučuju emigrirarti u zapadne zemlje. Tako danas postoji značajna dijaspora jezida, posebno u Njemačkoj, ali i u drugim evropskim zemljama, te u Sjevernoj Americi i Australiji. 

Za razliku od kurdskih snaga i iračke regularne vojske, pripadnici grupe IS su znatno motiviraniji i dobro naoružani. 

Pripadnici ‘Islamske države’, koji koriste doktrinu tekfira (proglašavanje nevjernicima svih koji odbijaju da prihvate njihovu vlastitu redukcionističku interpretaciju islama, po kojoj je dozvoljeno lišiti života svakog onog ko nije musliman) ne štede ni muslimane šiite, a sakralne objekte pripadnika islamskog misticizma (sufizma) na područjima koja kontroliraju u potpunosti uništavaju.

Ratnici grupe IS posebno su okrutni prema jezidima. U slučaju da odbiju prihvatiti redukcionističku varijantu islama ubijaju ih, a njihove žene prodaju u ropstvo.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top