Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Egipatski udar na palestinsko pitanje: Atak na arapsko pravo na slobodu

Egipatski udar na palestinsko pitanje: Atak na arapsko pravo na slobodu

Sisijev udar na egipatsku izabranu vlast je bio i udar na arapsko pravo na demokratiju [EPA]

Sisijev vojni udar je povreda arapskog prava na demokratiju u cjelini, a Egipat je stao na stranu Netanyahuove propagande.
 

Piše: Nabil Al-Fouli

Ovih dana, sve se okrenulo naopačke kada je riječ o egipatskom stavu o palestinskom pitanju.

Stav Kaira prema Palestini je potpuno neopravdan, jer je trenutno vodstvo Egipta bilo odgovorno za bespravni vojni udar u kojem je svrgnuta demokratski izabrana vlada. Uprkos tome, trenutna Vlada Egipta svakodnevno se zaklinje da su njena djela opravdana!

Trenutni režim vlada Egiptom suprotno onome kako bi to trebao činiti, a tako razumije i stvari u sukobu. Govori i izjave članova režima zasnovani su na iskrivljenim činjenicama, jer poraženi uvijek smatra one ispod sebe superiornim, i obratno. Poraženi vide prijatelja u neprijatelju, dok prijatelja smatraju neprijateljem.

Iako se moje viđenje može smatrati humorističnim, zapravo ukazuje na ogorčenost ispod površine.

Decenijama je Egipat neumorno branio Palestinu i prava tog naroda. Što je još važnije, Levant kao cjelina je potpisao brojne sporazume s Egiptom. Njihov savez je uvijek bio bitan, kao što su srce ili jetra bitni za ljudsko tijelo, jer su dijelili istu sudbinu i interese. 

Vladajući režim u Egiptu je stao na stranu Netanyahua i njegove propagandne kampanje koja proizlazi iz samog srca Tel Aviva. 

Egipat i Levant su dugo dijelili historijski bitne geografske interese, a u skorijim decenijama i historiju, jezik, religiju, kulturu i geografiju. Ako bi iko pokušao to negirati ili obezvrijediti, oni bi vidjeli stvari na način poraženih s iskrivljenim shvaćanjem stvarnosti.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Egipatski udar na palestinsko pitanje

 

Izvor: Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top