Dijaspora

Korak u budućnost – najmlađi vakuf Islamske zajednice se nalazi u Frankfurtu

Bošnjački džemat BKC Frankfurt već od 2009. godine intezivno traži objekat koji će zadovoljiti potrebe džemata i aktivnosti.

Rukovodstvo džemata je uložilo mnogo truda u proteklom periodu na putu ostvarenja ovog cilja. Iako su doživjeli mnoga razočarenja nisu odustajali.

Historijski datum za ovaj džemat je 14.09.2020. godine, kada je u 10:49 h potpisan ugovor o kupovini objekta kod notara koji je koštao 800.000€.

Površina koja je kupljena iznosi 750 m², od čega je izgrađeni dio 350 m². U planu je da se izgradi oko 700 m² koliko je potrebno za funkcionisanje džamije. Džemat je angaćovao arhitektu koji će pripremiti nekoliko opcija uređenja prostora.

Imam, odbor i džematlije ovih dana sa svih strana svijeta dobijaju čestitke i podršku.

11 godina iščekivanja

Iz džemata ističu da posebnu zahvalu duguju Islamskoj zajednici na podršci, odnosno Mensuru ef. Pašaliću koji je prezeo ovjeren ugovor od notara i tako je na simbiličan način ovaj vakuf predat Islamskoj zajednici u BiH.

„Dana 14.09.2020 godine, BKC Frankfurt potpisao je ugovor o kupovini svojih prostorija, preciznije svoje džamije. BKC-džematlije su imale priliku da pet dana kasnije prvi put pređu prag svoje nove džamije koja se nalazi u Westerbachstr. 58, 60489 Frankfurt. Mnogobrojni članovi su iskoristili ovu priliku i u društvu svojih najmilijih i svojih prijatelja vidjeli ljepote i mogućnosti koja nam je najmlađa džamija Islamskoj zajednici donijela. Nismo mogli a da ne uočimo suze radosti, sreću i ushićenje naših dragih džematlija, koji su dugo čekali na ovaj trenutak. Lijep je osjećaj kada je čovjek nečim počašćen, ali se najveća posebnost očitava kada tu počast insan prepozna i Allahu pripiše. Mi smo u proteklih nekoliko dana Allahovu blagodat svjedočili i preplavljeni emocijama zahvaljivali na toj blagodati. Znati da ćemo, inšala, u budućnosti Allahu Dragom služiti u našim vlastitim prostorijama, Njemu tu na sedždu padati, našu djecu tu podučavati i odgajati, je osjećaj kojeg pero teško da može iskazati u vidu pisanih riječi.Naša nova džamija je blagodat Božija. Njeno davno posijano sjeme su naše dove, a njene plodove ćemo ako Bog da u budućnosti brati i na ahiretu kušati. Neka nam je svima mubarek olsun!“, istako je Dženan ef. Šemović, imam džemata BKC- Frankfurt.

Ispred delegaciije Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovinu dana 18.09.2020. godine su u jednodnevnoj posjeti BKC-Frankfurt boravili su Mensur ef. Pašalić, šef Odjela za džemate i imame Rijaseta IZ u BiH i Muhamed Jugo, stručni saradnik za odnos sa zapadnom Evropom.

Visoka delegacija je od strane BKC-Odbora dobila sveobuhvatan uvid u rad džemata. Zvaničnici Rijaseta su iskoristili i priliku i obišli najmlađi vakuf IZ u Bosne i Hercegovine tj. objekat kojeg je BKC-Frankfurt kupio.

Kupovina ovog objekta za novu džamiju je od velikog značaja ne samo za BKC-Frankfurt već i šire jer ima i svoju veliku stratešku kao i geografsku vrijednost za budući razvoj i aktivnosti naše IZ.

Mensur ef. Pašalić se obratio prisutnim i između ostalog čestitao na velikim uspjesima džemata. Posebne čestitke uputio je svim članovima BKC-Frankfurta zbog kupovine džamije potvrdivši predhodno otvaranje poštanske pošiljke iz koje je Mensur ef. Pašalić pokazao pristigli notarski ugovor. Mensur ef. Pašalić je ujedno apelirao na sve članove BKC-Frankfurta da sve svoje snage ujedine u cilju uspješne realizacije započetkog projekta i da u ovako jednom lijepom i bitnom gradu izgrade svoj centar za sadašnje i buduće generacije. To je trajno djelo koje ostaje.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button