Vijesti iz zemlje

Koordinacija bošnjačkih NVO u Srebrenici i Stocu: Pokušaj izbornih prevara je nedopustiv za demokratsko društvo

Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija, koja okuplja 52 članice iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, povodom održavanja lokalnih izbora u Srebrenici i Stocu, izdaje saopćenje za javnost u kome ističe:

Koordinacija bošnjačkih NVO održala je u subotu, 22. oktobra, vanrednu sjednicu u Srebrenici, kao i sastanak sa vođama ”Inicijative za Stolac” u nedjelju, 23. oktobra u Stocu, a povodom održavanja lokalnih izbora i pokušaja izbornih prevara u tim gradovima i tim povodom izrazila svoje mišljenje i stav.

U zaključku koji je Koordinacija usvojila, najoštrije se osuđuje pokušaj izbornih prevara posredstvom izbornog inžinjeringa i smatra da je nedopustivo da se u Bosni i Hercegovini, kao dijelu evropskog demokratskog društva, toleriše izborna krađa i inžinjering. Smatramo nedopustivim i skandaloznim da CIK BIH toleriše pravu najezdu glasača iz Srbije za izbore u Bosni, te da se Bošnjaci iz dijaspore, koji su glasali za Srebrenicu, ne uvrste u izborni proces.

Isto tako Koordinacija osuđuje i diže svoj glas protiv izbornog inžinjeringa u Stocu gdje se na krajnje brutalan način dogodio pokušaj krađa na izborima od strane HDZ-ovih članova biračkih odbora. Pa zar i Stolac ne pripada Evropi i BiH, pa da u tom gradu ne važe izborna pravila kao u ostatku zemlje?!

Zbog svega toga, Koordinacija daje punu podršku i odaje priznanje članovima „Inicijative za Stolac“, koji su se izdigli iznad partijskih interesa i iznad politikanstva, stavljajući u prvi plan interese države Bosne i Hercegovine i svih građana Stoca, bez obzira na nacionalnu, vjersku i političku pripadnost, te na taj način, zajedničkim snagama, stali na put fašizmu u Stocu. Dokaz da je njihova ideja i inicijativa zdrava i dobronamjerna i da samo takav odnos prema državi Bosni i Hercegovini i njenim narodima i građanima ima budućnost, jeste i podrška toj inicijativi od strane Srba iz Stoca, kao i jednog dijela Hrvata.

Stoga, Koordinacija ovim putem najoštrije osuđuje atak na teritorijalni integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine od strane hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića i njegovu šovinističko-secesionističku izjavu o Stocu kao hrvatskoj teritoriji. Pozivamo Dragana Čovića da prestane sa verbalnom agresijom na Bosnu i Hercegovinu i podsjećamo ga da na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine nema niti jednog pedlja hrvatske teritorije, već je to suverena teritorija države Bosne i Hercegovine, koja pripada njenim konstitutivnim narodima: Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, i svim drugim građanima koji u njoj žive, koji je smatraju svojom jedinom domovinom, koji su je branili i branit će od svakog pokušaja napada na njenu teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i nezavisnost.

Također, osuđujemo i padobranski i nediplomatski upad visokih zvaničnika Republike Hrvatske, koji su svojom nedavnom posjetom Stocu otvoreno i javno dali podršku bezakonju, umjesto da su djelovali i zalagali se za sprovedbu zakona.

Na kraju, pozivamo CIK BIH da na objektivan način sagleda stanje u Srebrenici i Stocu i da glasaju po principima pravednosti i zakona, a ne da Srbi i Hrvati preglasaju Bošnjake i demonstriraju politiku nad pravdom.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da se zauzmu za poštivanje zakona, kao i za razvoj demokratije, posebno u Stocu gdje je na snazi aparthejd.

Bošnjačke predstavnike pozivamo da vode državotvornu politiku i da se maksimalno uozbilje, da se udalje od komfora i karijerizma, jer ovdje je u pitanju sudbina naroda i pokušaj nekih da, ono što nisu uspjeli u ratu, završe u miru.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button