U FokusuVijesti iz zemlje

Visoko: U subotu okrugli sto “Principi bošnjačkog jedinstva – realnost ili imaginacija”

U subotu, 14. maja, u Kulturnom centru Altindag u Visokom će biti održan okrugli sto o temi “Principi bošnjačkog jedinstva – realnost ili imaginacija”, u organizaciji Vijeća Saveza BNVO.

Vijeće Saveza BNVO kao tijelo koje upravlja asocijacijom koja okuplja brojne bošnjačke nevladine organizacije, u  promišljanju svojih aktivnosti usaglasilo se da je javna diskusija umnih ljudi na temu Bošnjačkog jedinstva prijeko potrebna našem narodu.

– Ova tema je targetirana obzirom da smatramo da je mozda više nego ranije narušeno bošnjačko jedinstvo,  iz različitih razloga, kako neodgvornim i nesinhroniziranim djelovanjem bosnjačkih predstavnika u svim sferama života, tako i djelovanjem onih snaga i sila koji u  bošnjačkom jedinstvu vide veliku prepreku za njihovo nedobronamjerno djelovanje protiv našeg naroda i države – kaže se u saopćenju BNVO.

Ni izbor lokacije, grad  Visoko, kako se dodaje, nije slučajan, s obzirom na to da je visočka dolina bila  središte srednjovjekovne države Bosne, Bosanske Banovine, a kasnije i samoproglašene Kraljevine.

O navednoj temi će govoriti akademik Ferid Muhić u okviru izlaganja “Zašto nema Bosne bez Bošnjaka”, kao i prof. dr Enver imamović u okviru teme “Implikacije, sudbonosnog trenutka Bošnjačkog sabora 1993. na afirmiranje nacinalnog pitanja, i osvješćivanje bošnjačkog naroda”.

Također, prof. dr. Enes Durmišević će govoriti o temi “Jedinstvo ‘pravih’ i ‘suvišnih’ Bošnjaka u svjetlu etnosa i etosa”, prof. dr. Sanjin Kordić o temi “Bosna i Bošnjaci, kultura I identitet”, te prof. dr. Amir Karić o temi “Bosna i Hercegovina i Bošnjaci: Rizici i potraga za odgovrima”.

Predviđeno je i obraćanje prof. dr. Ajdina Huseinspahića o temi “Smetnje u artikulaciji minimuma drustveno politickih principa bosnjackog jedinstva tokom XX  stoljeca, jesmo li spremni za XXI”, Nezim-ef. Halilovića Muderisa o temi “, kao i predsjednika Saveza BNVO mr. Mirsada Spahića. 

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button