Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kompanija Mistral sarađuje s najvećim klijentima: Bosanska IT pamet osvaja tržište SAD-a

Kompanija Mistral sarađuje s najvećim klijentima: Bosanska IT pamet osvaja tržište SAD-a

U oktobru 2010. godine Bosna i Hercegovina bila je u zanosu općih izbora. Birani su novi parlamentarci na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou i počele su se praviti kombinacije o mogućim sastavima budućih koalicija.
Istog je mjeseca te godine grupa od dva mlada i ambiciozna IT stručnjaka u Sarajevu oformila kompaniju Mistral i zaposlila četiri osobe. Pet godina poslije, oni su doživjeli još jedne opće, ali i lokalne izbore. Međutim, ovog puta imaju gotovo 80 zaposlenih i niz uspješno odrađenih projekata za mnoge velike klijente.

Veza sa SAD-om

Osoba zadužena za marketing Mistrala je Damir Faruk Saračević, koji obnaša funkciju Chief Marketing Officer. Sam naziv njegove funkcije upućuje na orijentaciju firme na američko tržište.

– Mistral je u potpunosti bosanska firma, ali smo ponosni i na naš američki „dio“ u našem radu. Jedan od vlasnika živi u SAD-u i naš je predstavnik na ovom velikom tržištu. To nam, naravno, olakšava pristup zanimljivim klijentima i projektima, ali sve bi to bilo uzalud da mi ovdje u Bosni ne radimo odličan posao na koji smo ponosni – s osmijehom kaže Saračević u razgovoru za Faktor.

Mistral je razvio niz softverskih rješenja od mobilnih aplikacija za iOS, Android i Windows telefone pa do Facebook aplikacija i web rješenja na bazi HTML5, CSS3, jQuery i raznih drugih platformi.

– Prije izvjesnog vremena smo za klijenta dobili jednu od najvećih američkih telekomunikacijskih kompanija koja zapošljava stotine hiljada ljudi. To je win-win situacija u kojoj oni dobijaju odličan softver, a mi dobijamo poslove koje ne bismo mogli dobiti na našem malom lokalnom tržištu – pojašnjava Saračević.

Projekti na kojima rade IT firme iz BiH i ne izučavaju se na domaćim fakultetima, čiji nastavni plan i program godinama kasni za modernom naukom. Svjesne ovog problema, kompanije iz IT sektora organizirale su Academy 387, Mistral školu, BIT Alijansu i razne druge inicijative i projekte sa jednim ciljem, a to je da obrazuju mlade ljude i sebi obezbijede radnu snagu a budućim zaposlenicima zavidan nivo znanja i odlična primanja.

IT u strategiji

Imajući u vidu značaj informacionih tehnologija za svakodnevno funkcionisanje privrede, ali i otvaranje novih firmi i radnih mjesta, iznenađuje da je IT uključen u strategiju razvoja tek ove godine, kaže Saračević.

– Postoji jaka i velika podrška da se IT uključi u sva dešavanja u Sarajevu i FBiH, ali često izostaju konkretna djela – objašnjavaju u Mistralu te dodaju da je potrebna brža reakcija vlasti jer se i sam IT sektor mijenja iz dana u dan. Bez obzira na to, mora se priznati da je ova zadnja vlast, kako kantonalna tako i federalna, pokazala veliki nivo interesovanja i želje za konkretnim rješenjima o ovoj temi i načinima uključivanja odgovornih u cijelu ovu uspješnu priču, dodaje naš sugovornik.

Učiti i raditi

Bez obzira na sve probleme, Saračević je optimističan i poziva mlade ljude da se bave programiranjem i razvojem novih aplikacija. Upozorava, pak, da sama fakultetska diploma bez praktičnog iskustva nije dovoljna.

– Mora se stalno učiti, raditi, istraživati, razmišljati i uporedo konkretno raditi na novim rješenjima i inovacijama. I onda kada kažeš – vidi šta sam završio za dvije-tri ili četiri godine, a pored toga imam i diplomu, onda je to nešto sasvim drugačije – zaključuje Saračević.

Aplikacije u svakodnevnoj upotrebi

– Softver može pomoći svima, od poljoprivrednika koji aplikacijom kontrolira obim navodnjavanja usjeva pa do građana koji jednim klikom mogu saznati koliko moraju čekati na sljedeći tramvaj ili autobus. Tu nije kraj, već se putem aplikacija može saznati i gdje ima slobodno parking mjesto, umjesto da lutamo i trošimo benzin. Naši IT stručnjaci mogu sva ova, ali i razna druga rješenja, brzo i lahko implementirati – objašnjava Saračević.

(A. Perčo/Faktor.ba/Foto: K. Softić)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top