Ekonomija

BiH i dalje ne uspjeva iskoristiti povoljne uslove za izvoz u Tursku

BiH pet i po puta više uvozi iz Turske nego što izvozi

Bosna i Herecgovina još uvijek ne uspijeva uravnotežiti trgovinsku razmjenu sa Turskom, uprkos novom proširenom ugovoru o slobodnoj trgovini koji daje
prednost bh. proizvodima u odnou na one koji dolaze iz trećih država, pokazuje analiza portala Indikator.ba uoči posjete turskog predsjednika Tajipa Erdogana zvaničnom Sarajevu.

Iako su politički dužnosnici u prošlosti naglašavali kako je cilj podizanje obima trgovinske razmjene i povećanje prisustva bh. roba na turskom tržištu, trgovinski tokvi između dvije zemlje ne napreduju očekivanim tempom.
Istina, obim razmjene je u porastu i vjervatno će dostići ciljanih milijardu eura, ali treba imati u vidu da ga je istovremeno pogurala i inflacija, odnosno rast cijena proizvoda. Međutim, izvoz iz BiH ne nepreduje očekivanim tempom i jaz u razmjeni dvije zemlje izuzetno je visok.

Za sedam mjeseci 2022. godine BiH je u Tursku izvezla pet i po puta manje proizvoda nego što je uvezla iz ove zemlje, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Izvoz BiH u Tursku bio je 182,3 miliona KM i manji je za 17,9 posto nego u istom periodu lani. Istovremeno, uzvoz iz Turske je iznosio 963,7 miliona KM i bilježi povećanje od 48,3 posto nego lani.

Ovi podaci razlikuju se od onih koji je prezentirala Vanjskotrgovinska komora koja ima drugačiju metologiju, a prema kojima je obim vanjskotrgovinske razmjene sa Turskom iznosio za šest mjeseci ove godine 916 mil KM od čega je uvoz 750 mil KM i viši je za 53,75% ili oko 260 mil KM u odnosu na isti period prošle godine.

Revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske stupio je na snagu prije nešto više od godinu dana.
Prilikom njegovog potpisivanja govorilo se da će samo izvoz mesa iz BiH u Tursku dostići 200 miliona KM, ali u stvarnosti do takvog buma u bh. izvozu još nije došlo

Posjeta predsjednika Erdogana, sa kojim dolaze i devet ministara i turski privrednici, bit će prilika da se neke kočnice otklone i daju poticaji za bolje ekonomske odnose dvije zemlje.

Turska je zajedno sa Kinom najveći trgovinski partner BiH izuzimajući zemlje Eu i područje CEFTA-e.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button