Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Karadavi: Islamski svijet mora se ujediniti za odbranu Halepa

Karadavi: Islamski svijet mora se ujediniti za odbranu Halepa

Muslimani su protiv rata i prolijevanja krvi, nikoga ne smatraju neprijateljem, osim onih koji prema njima djeluju neprijateljski, istakao je danas u Istanbulu predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka (IUMS) Yusuf al-Karadavi
ISTANBUL (AA) – Predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka (IUMS) Yusuf al-Karadavi izjavio je danas u Istanbulu kako nije ispravno da islamski svijet bude razjedinjen dok pred sobom ima razoreni Halep, te pozvao na odbranu ovog sirijskog grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Karadavi je prisustvovao 26. zasjedanju Evropskog vijeća za fetve i istraživanja u Istanbulu, a u razgovoru sa novinarom AA, osvrnuo se na situaciju u Siriji, te uputio poziv islamskom svijetu.

“Svaki musliman treba zauzeti zajednički stav za odbranu Halepa”, poručio je Karadavi, te dodao kako je neophodno jedinstvo za pomoć ovome gradu.

“Nije ispravno da je islamski svijet razjedinjen u vrijeme kada se pred njim nalazi grad Halep, koji je uništen na jedan divljački način. Nadamo se da će naspram ovih okrutnih napada doći do stanja buđenja i pokreta”, rekao je Karadavi.

Dodao je kako su dešavanja u Halepu veliki problem u koji su uključeni neprijatelji islama. Kako je rekao, “muslimani su protiv rata i prolijevanja krvi, nikoga ne smatraju neprijateljem, osim onih koji prema njima djeluju neprijateljski”.

Nakon što je 19. septembra okončano primirje u Siriji, avioni ruskih i snaga režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nastavili su sa napadima na grad Halep, tokom kojih je poginulo na stotine civila.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top