Vijesti iz zemlje

Kaplan prekinuo bojkot izbora u Stocu i pozvao građane na glasanje

Predsjednik SDA Stolac i bivši kandidat za načelnika te opštine Salmir Kaplan pozvao je sve građane Stoca da izađu na ponovljene izbore, kazavši kako se izborni proces za sada odvije regularno, javlja Anadolu Agency (AA).

„Naš stav je bio od početka takav da ćemo sačekati pet, šest sati i ukoliko izborni proces bude zadovoljavao minimum potrebne regularnosti da ćemo prekinuti bojkot i izaći na izbore. Mi smo ocijenili oko 12 sati da je taj minimum zadovoljen i da možemo od 13 sati početi izlaziti“, kazao je Kaplan za Anadolu Agency (AA).

Ako Izborni proces završi bez primjedbi kako je naglasio najmanje je bitno tko će pobijediti.

„Kako sad stvari stoje, kreće se sve u solidnom smjeru, ali kroz ova četiri sata može se još svašta desiti“, rekao je Kaplan.

Podsjetimo, izbori u Stocu prekinuti su 2. listopada 2016. godine nakon fizičkog obračuna na jednom biračkom mjestu te krađe i uništavanja izbornog materijala.

CIK je poništio izbore i kaznio skidanjem s izborne liste četiri kandidata te novčano kaznio kandidate i njihove političke stranke. CIK BiH je u ponovljenom postupku poništio opštinske izbore u Stocu 26. siječnja ove godine, a postupajući po rješenju Apelacijskog odjela Suda BiH. Prethodnu odluku o poništavanju izbora u Stocu, CIK je bio donio 12. siječnja. Tom odlukom poništeni su izbori za načelnika i Općinsko vijeće na svim redovnim biračkim mjestima, glasanje posredstvom mobilnih timova, kao i glasanje u odsustvu i posredstvom pošte.

Ponovljene izbore u Stocu, zbog eventualnih zlouporaba i kršenja izbornih pravila, pod pojačanim nadzorom nadgledaju službenici CIK-a i predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“, uz međunarodne promatrače i akreditirane promatrače političkih subjekata. Uz sve to, MUP HNK-a pratiti stanje sigurnosti kako bi danas neometano protekli ponovljeni izbori u ovom bh. gradu.

Broj registriranih birača u općini Stolac je 11.404. Od toga je 10.052 redovnih, 1.321 birač registriran je izvan BiH, 31 birač registriran da glasuje u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasuju osobno. Prema prvim rezultatima Centralne izborne komisije Općine Stolac do 11 sati je glasovalo 2.165 građana, što je u procentima oko 25 posto od ukopnog broja prijavljenih.

Registrirani birači na glasačkim listićima za načelnika općine Stolac glasaju za jednog od dva kandidata, dok se na listiću za Općinsko vijeće nalazi 68 kandidata iz 14 političkih subjekata. Kandidati za načelnika su Mato Komšić (nezavisni kandidat) i Stjepan Bošković (HDZ BiH).

Na izborima u Stocu do 15 sati glasalo 55 posto građana
Prema prvim rezultatima Centralne izborne komisije Općine Stolac do 15 sati je glasovalo 5.563 građana, što je u procentima oko 55 posto od ukopnog broja prijavljenih, javlja Anadolu Agency (AA).

„Podaci o izlaznosti na biračka mjesta do 15 sati govore da je na biračka mjesta izašlo 5.563 birača. Znatno je porastao broj od 11 sati, što je oko 55 posto od ukupnog biračkog tijela. Kontakti sa biračkim odborima i predstavnicima CIK-a ukazuju na ozbiljan rad na terenu“, kazao je predsjednik Općinske izborne komisije Stolac, Jozo Matić za Anadolu Agency (AA).

Obzirom na period koji je preostalo do zatvaranja biračkih mjesta po njegovoj procjeni izlaznost treba biti veća od 60 posto.

Ukupan broj registriranih birača u općini Stolac je 11.404. Od toga je 10.052 redovnih, 1.321 birač registriran je izvan BiH, 31 birač registriran da glasuje u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasuju osobno.

Registrirani birači na glasačkim listićima za načelnika općine Stolac mogu glasati za jednog od dva kandidata, dok se na listiću za Općinsko vijeće nalazi 68 kandidata iz 14 političkih subjekata.

Kandidati za načelnika su Mato Komšić (nezavisni kandidat) i Stjepan Bošković (HDZ BiH).

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button