U FokusuZdravlje

Kako slatkišima uništavate svoju djecu

Postoji dosta majki kojima je „slatko“ da dijete jede slatkiše, i ne razumiju koliku štetu nanose sopstvenom djetetu na duže staze.

Veoma je bitno da svom djetetu od malih nogu usadite zdrave navike u ishrani; međutim, postoji dosta majki kojima je „slatko“ da dijete jede slatkiše, i ne razumiju koliku štetu nanose sopstvenom djetetu na duže staze.

Grubo rečeno, šećer zatupljuje. Šećer uništava koncetraciju i sposobnost učenja.

Dajući svom djetetu slatkiše u veoma ranom periodu, djetetu stvarate naviku da voli samo slatku hranu, a pored toga mu u organizmu gomilate toksine koji će mu praviti probleme kasnije u životu. Samo zato što se posljedice nečega ne vide odmah, ne znači da se nikada neće ni pojaviti.

Šećer i zubi

Poslastice, kao što su slatkiši (ovde spada i keks na kojem smo „svi odrasli, pa nam ništa ne fali”), čokolada i suho voće, sadrže velike količine šećera. Procesi koji vode do karijesa počinju onog trenutka kada Vaša beba postane izložena šećeru. Šećer pojačava rast bakterija i kiselina koje uzrokuju karijes. Neki prosjek kada izbijaju prvi zubi je između 6 i 9 mjeseci, mada nekim bebama izbijaju ranije, a dešava se čak i da se beba rodi sa zubom, ili dva. Nebitno koliko zuba Vaša beba ima, dobiće karijes. Dodatno, rano uvođenje slatkiša kod djeteta kasnije može dovesti do pretjeranog konzumiranja istih. Praktično, vi od svog djeteta pravite zavisnika o šećeru, koji se smatra jednom od 4 bijele smrti (šećer, so, brašno i mast).

Zdravlje

Slatkiši su kalorijski jaka hrana, puna šećera a bez ikakvih zdravih nutrijenata, kao što su proteini, vitamini i minerali. Vašoj bebi, koja svakodnevno raste, potrebna je izbalansirana ishrana koja će joj pružiti sve namirnice neophodne za rast i razvoj, a toga u slatkišima NEMA. Rano davanje slatkiša može imati ozbiljne posljedice kasnije u životu. Slatkiši su prepuni praznih kalorija i mogu uticati na povećanje tjelesne težine. Gojaznost kod djece je postala veliki problem (u posljednjih nekoliko godina je gojaznost kod djece porasla za 13 odsto!); gojaznost je zdravstveno stanje koje povećava rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, spavačke apneje, masne jetre.

Preporuke

Ne savjetuje se davanje slatkiša djetetu prije druge godine, i naravno, što rijeđe i posle toga. U suprotnom, doživotno ga možete upropastiti time što ćete ga od malih nogu naučiti da bude zavisnik od šećera, pokvarićete mu obroke (neće željeti da jede povrće, voće, i zašto bi kad nije dovoljno slatko?!).

Vašoj bebi su potrebne namirnice visokog kvaliteta, kao što je svježe voće, povrće, meso, žitarice, koje sadrže veoma bitne vitamine, minerale i proteine koji su izuzetno važni za fizički i mentalni razvoj vašeg djeteta.

Postoje istraživanja koja dokazuju da rani i konstantni unos šećera na duge staze uništava koncentraciju i sposobnost za učenje.

Prve tri godine života, dijete će se razvijati, fizički i mentalno, u odnosu na to kakva mu je ishrana. Mislite o tome.

Izvor: Nemajka blog

akos.ba

Povezani članci

Back to top button