Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Kada izgovorite laž, vaš mozak se mijenja! Evo kako!

Kada izgovorite laž, vaš mozak se mijenja! Evo kako!

Osoba koja je sklona da govori male, suptilne neistine, postepeno počinje da smišlja sve veće i veće laži, bez trunke srama. Stručnjaci tvrde da za to postoji biološki razlog.

Svaka mala laž koju izgovorimo uvježbava naš mozak da dopušta neiskrenost, pa nam je tako u budućnosti još lakše da izgovaramo veće neistine”, navodi jedna studija koja upozorava da male neiskrenosti mogu dovesti do velikih zločina.

Nova studija, oslanjajući se na empirijske podatke, tvrdi da se učestalost govorenja laži i nečasnog ponašanja povećava usljed ponavljanja, te da se u budućnosti sve više produbljuje.

Zaista, naučnici su dokazali da svaki put kada neko izgovori i najmanju laž, dolazi do promjene unutar mozga.

Naime, ponavljanjem laži umanjuje se osjetljivost u predjelu amigdale (grupe nerava povezane sa osjećanjima), koje počinju umanjeno da reaguju na laži i nepoštenje. Na taj način laganje postaje lakše za pojedinca, jer je svoj mozak već “prevario”.

Eksperiment za mjerenje neiskrenosti

Naučnici su u svoj eksperiment za mjerenje neiskrenosti uključili 80 učesnika podjeljenih u parove. Oni su dobili zadatak da igraju igru u kojoj jedna osoba treba da prenese određenu informaciju drugoj, pri čemu bi dobili određenu korist jedan ili oba učesnika. Igra je bila sredstvo za ispitivanje integriteta učesnika.

Rezultati su pokazali da su učesnici bili skloni varanju u slučaju da oboje dobijaju neku korist poslije igre. Za naučnike najupečatljivi podatak bio je taj da su na početku svi učesnici bili spremni da govore male laži u svoju korist, ali postepeno, kako je igra napredovala, laži su počele da se uvećavaju.

Dr Tali Šarlot takođe navodi da empirijski možemo da potvrdimo postojanje biološkog mehanizma.

“Bilo da je riječ o prevari, neiskrenosti, dopingu ili finansijskoj prevari, prevaranti često navode da su njihovi u početku mali činovi nepoštenja vremenom eskalirali, te da su se iznenada našli u situaciji da počine velike prevare.” Na vama je da izvučete pouku.

psiholog.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top