Vijesti iz svijeta

Japan: Povećan interes za islamom u Zemlji izlazećeg Sunca

Prvi muslimani su na teritorij Japana došli tokom druge decenije proteklog vijeka, a radilo se o doseljavanju nekoliko stotina Turaka koji su izbjegli iz Rusije. Tokom tridesetih godina, u Japanu je živjelo oko hiljadu muslimana različitih nacionalnosti. Sljedeći val emigranata koji je povećao muslimansku populaciju u Japanu je stigao osamdesetih godina, a radilo se o radnicima iz Pakistana i Bangladeša. U ovoj azijskoj zemlji danas živi više od 120 hiljada muslimana.

Dr. Tanada ističe da na povećanja broja muslimana utječu razni faktori, poput razmjene studenata te dolaska radnika i stručnjaka iz muslimanskih zemalja. „Postoji mnogo muslimana koji su se oženili i nastanili s porodicama u Japanu, i koji žele da se dublje povežu s zajednicom u kojoj žive“, ističe on.

Povećan je i broj prelazaka na islam među Japancima. Do danas je preko 10 hiljada Japanaca primilo islam. Takođe, mnoge su Japanke primile islam nakon udaje za muslimane.

S porastom broja muslimana, razvijaju se i usluge namijenjene njima. Restorani s halal hranom su danas česta pojava širom Tokija. Širom Japana postoji preko 60 džamija, te više od 100 ‘musalla’ – mjesta za javno obavljanje namaza.

Jedna od najstarijih džamija u Japanu je Tokyo Camii (Tokijska džamija), u kojoj na namazima svakodnevno prisustvuje više stotina muslimana.
Ali život u Japanu ima i svoje nedostatke. Ehsan Bhai, musliman koji u Japanu živi više od 16 godina, se je navikao na stil života u ovoj zemlji, ali njegova žena i djeca se suočavaju s određenim nerazumijevanjem sredine. „Voljela bih kad bi japanska djeca i njihovi roditelji prihvatili da postoje i druge i drugačije vrste ljudi“, kaže njegova žena. Njen muž je imam u džamiji Asakusa u oblasti Kanto.

Od njegovog dolaska u Japan 1997. godine, atmosfera se dramatično promijenila nagore. Japanski muslimani se suočavaju s stigmom terorizma, baš kao i mnoga njihova braća i sestre u vjeri u drugim zemljama. Zapadna kampanja protiv islama je u Japanu dovela do širenja predrasuda o ovoj religiji. To je utjecalo na odnos i toleranciju Japanaca prema sunarodnjacima muslimanima. „Ja i mnogi muslimani volimo ovu zemlju i smatramo je našim domom. Zašto bismo željeli da uništimo vlastitu kuću!?“, kaže Bhai.

Ipak, uprkos svim problemima, stručnjaci poput dr. Tanade su optimistični po pitanju sudbine islama u Japanu. On je ubijeđen u dobronamjernost muslimana prema drugim ljudima i njihov veliki pozitivni potencijal. „Oni, muslimani, žele da ljudi bolje razumiju njihovu vjeru“, kaže Tanada.

Izvor: The Japan Times

Za Akos.ba preveo: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button