Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moja putovanja > Ramazanski običaji u gradovima Turske

Ramazanski običaji u gradovima Turske

Ispred pekara čeka se u redovima za vruće ramazanske lepinje, čim se oglasi ezan post se prekida dovom i hurmama. Nakon višesatnog suzdržavanja, stomaci se pune posebnim ramazanskim poslasticama i počinje zabava koja traje od iftara do početka teravih namaza.

“Sele-sepet” fešte u Samsunu

Fešta koja se održava u noći sa 14. na 15. dan ramazana i koja je poznata po nazivu “Sele-sepet”, i dalje je veoma posebna, pogotovo za djecu.

Djeca tu noć obilaze kuće po mahali sa lampama i korpama, takozvanim „sele-sepetima“ i sakupljaju bakšiš. Djeca od nekog dobiju novac, od nekoga bombone, kolačiće ili čokoladu. Ono što sakupe djeca stavljaju u korpe koje nose. Šetajući od vrata do vrata djeca domaćinima pjevaju i prikladne pjesmice.

U Erzurumu daruju se djeca koja prvi put poste

U Erzurumu djeca koja prvi put poste dobijaju različite poklone, u kuće zaručenih djevojaka nose se iftarska jela i pokloni.  U kućama i džamijama, prouči se 1001 hatma Kur'an-i Kerima, a on najbolje odražava duh ramazana…

Iftari zanatlija u Konyi

Jedan od obaveznih ramazanskih običaja su iftari na kojima učestvuje više ljudi. Zanatlije pozivaju svoje komšije iz susjednih dućana da zajedno iftare, zajedno se i odmaraju od napornog radnog dana uz iftar.

U 51 džamiji u Konyi klanja se teravih-namaz sa hatmom. U džamiji Esrefoglu u mjestu Beyšehirli, nedaleko od Konye, vjernici po izlasku sa teravih namaza bivaju počašćeni osmanskim šerbetom.

“Karađoz i Hadživat” u Bursi

Bursa je poznata kao mjesto gdje i danas živi pozorište sjenki, Karađoz i Hadživat, jedna nezaboravna ramazanska tradicija… Posjetioci imaju priliku susresti se sa Karađozom i Hadživatom na priredbama koje tokom ramazana organizuje općina.

Ramazansko pecivo “kahke” u Gaziantepu

Jedna vrsta peciva poznata kao “kahke” je ramazanska tradicija i priprema se u svakoj kući kako bi se djeca razveselila. Komšije nikada ne zaborave da počaste i jedni druge jelima koje spremaju za iftare i sahure.

www.trtbosanski.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top