Kulinarstvo

Jamie Oliver: Bezglutenska torta sa đumbirom, kruškama i bademima

Zbog svojih sastojaka, ova torta savršena je i za osobe intolerantne na gluten.

Bezglutenska torta s đumbirom, kruškama i bademima

POTREBNI SASTOJCI:

200 g maslaca

200 g šećera u prahu

4 jajeta

220 g mljevenih badema

Karamelizirane kruške s đumbirom:

300 g đumbira

1 mahuna vanilije

550 g šećera u prahu

4 kruške

20 g maslaca

PRIPREMA:

Kruške ogulite, đumbir usitnite i zajedno s mahunom vanilije, koju ste očistili od sjemenki, stavite u posudu

Dodajte 400 g šećera i 700 ml vode. Pustite da proključa, a onda nekoliko minuta na smanjenoj vatri pustite neka se svi okusi još dodatno pomiješaju

Koristeći kašiku, pažljivo spustite kruške na dno te smjese i pustite da se krčkaju oko 10 minuta, dok ne omekšaju

Izvadite kruške iz tekućine i ostavite ih sa strane da se ohlade

Obložite kalup promjera 25 cm papirom za pečenje

Iskoristite ostatak šećera – 150 g koji ćete pomiješati sa 100 ml vode na visokoj temperaturi. Miješajte dok ne dobijete zlatno-smeđu smjesu.

Tu smjesu pomiješajte s maslacem dok ne dobijete karamelu, a zatim tanko obložite kalup tom smjesom.

Izrežite ohlađene kruške na kriške i pažljivo ih aranžirajte u toploj karameli u kalupu

Zagrijte pećnicu na 180ºC

Za biskvit, pomiješajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu

Dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte bademe i sve pomiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu

Tu smjesu stavite na kruške i pecite između 30 i 35 minuta.

Pustite da se ohladi, rastvorite kalup i pažljivo okrenite tortu “naglavačke” kako biste je rezali za serviranje.

Uživajte u zimskoj poslastici!

Foto: Shutterstock

ordinacija.vecernji.hr

Povezani članci