Jamie Oliver: Bezglutenska torta sa đumbirom, kruškama i bademima
Zbog svojih sastojaka, ova torta savršena je i za osobe intolerantne na gluten.
Bezglutenska torta s đumbirom, kruškama i bademima
POTREBNI SASTOJCI:
200 g maslaca
200 g šećera u prahu
4 jajeta
220 g mljevenih badema
Karamelizirane kruške s đumbirom:
300 g đumbira
1 mahuna vanilije
550 g šećera u prahu
4 kruške
20 g maslaca
PRIPREMA:
Kruške ogulite, đumbir usitnite i zajedno s mahunom vanilije, koju ste očistili od sjemenki, stavite u posudu
Dodajte 400 g šećera i 700 ml vode. Pustite da proključa, a onda nekoliko minuta na smanjenoj vatri pustite neka se svi okusi još dodatno pomiješaju
Koristeći kašiku, pažljivo spustite kruške na dno te smjese i pustite da se krčkaju oko 10 minuta, dok ne omekšaju
Izvadite kruške iz tekućine i ostavite ih sa strane da se ohlade
Obložite kalup promjera 25 cm papirom za pečenje
Iskoristite ostatak šećera – 150 g koji ćete pomiješati sa 100 ml vode na visokoj temperaturi. Miješajte dok ne dobijete zlatno-smeđu smjesu.
Tu smjesu pomiješajte s maslacem dok ne dobijete karamelu, a zatim tanko obložite kalup tom smjesom.
Izrežite ohlađene kruške na kriške i pažljivo ih aranžirajte u toploj karameli u kalupu
Zagrijte pećnicu na 180ºC
Za biskvit, pomiješajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu
Dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte bademe i sve pomiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu
Tu smjesu stavite na kruške i pecite između 30 i 35 minuta.
Pustite da se ohladi, rastvorite kalup i pažljivo okrenite tortu “naglavačke” kako biste je rezali za serviranje.
Uživajte u zimskoj poslastici!
Foto: Shutterstock