Uncategorized

Istanbulski aerodrom postao najprometniji u Evropi

Ni London ni Pariz više nisu najprometniji aerodromi u Evropi

Istanbulski aerodrom postao je najprometniji aerodrom u Evropi po broju putnika u 2020. godini, pokazao je izvještaj koji je kasno sinoć objavio Bloomberg.

Sa 23,4 miliona putnika, novoizgrađeni objekat nadmašio je londonski Heathrow i pariski Charles de Gaulle, koji su slijedili Istanbul s 22,3 miliona, odnosno 22,1 milion putnika.

Aerodrom Heathrow, nekada najprometniji u Evropi, objavio je ranije da je broj putnika opao za 73% tokom 2020. godine nakon što su ograničenja uvedena zbog pojave Covida-19 praktično zaustavila putovanja.

U decembru je broj putnika na aerodromu Heathrow pao za čak 83% jer je novi soj koronavirusa doveo do toga da zemlje ograničavaju putovanja u i iz Britanije pa su milioni putnika bili prisiljeni da otkažu planove.

Preko milion aviona

Broj putnika koji putuju turskim aerodromima, uključujući tranzitne putnike, dostigao je 81,7 miliona u 2020. godini, ranije je objavila uprava aerodroma u ovoj zemlji, a prenosi turski Daily Sabah.

Aerodrom Istanbul bio je prirodno i najprometniji u Turskoj, primivši 23,4 miliona putnika i opsluživši oko 185.642 aviona prošle godine.

Ukupan broj putnika opao je za 61% u odnosu na prethodnu godinu zbog pandemije, koja je pokrenula globalna ograničenja putovanja, zaustavljanje granica i sveukupni pad potrošačke potražnje, saopćeno je iz Generalne direkcije državnih aerodromskih uprava (DHMI).

Broj domaćih putnika smanjio se za 50,3% na godišnjem nivou na 49,7 miliona u 2020. godini, dok je broj međunarodnih putnika iznosio 32 miliona, što je pad od 71% u istom periodu.

Turski aerodromi su prošle godine ugostili preko milion aviona, uključujući prelete, u odnosu na 2,03 miliona u 2019. godini.

biznisinfo.ba

Povezani članci

Back to top button