Vijesti iz zemlje

Svakodnevnica migranata na “Lipi”: Kupanje u hladnoj vodi na temperaturi ispod nule

- Kraj potoka nedaleko od kampa ekipa Anadolu Agency (AA) zabilježila je danas kadrove koji odražavaju stanje migranata u hladnim zimskim danima u Bosni i Hercegovini

Dan migranata smještenih u kampu “Lipa” nedaleko od Bihaća počinje pranjem odjeće i kupanjem u hladnoj vodi obližnjeg potoka.

Već u prijepodnevnim satima grupe migranata iz pravca kampa kreću se zamrznutim putem ka potoku, omotani dekama, u rukama s sredstvima za osnovnu ličnu higijenu.

Kraj potoka nedaleko od kampa ekipa Anadolu Agency (AA) danas je zabilježila kadrove koji odražavaju stanje migranata u hladnim zimskim danima u Bosni i Hercegovini.

Tužan odraz Lavlija Pasina u ogledalu površine svega nekoliko centimetara u plavom plastičnom okviru govori mnogo više od riječi.

Ovaj četrdesetogodišnji Indijac je u Bosni i Hercegovini već godinu dana. Cilj mu je, kako je tokom brijanja brade rekao za AA, domoći se Evropske unije, konkretno Italije. U Bosni i Hercegovini ostati ne želi.

Amun Amed iz Bangladeša u Bosni i Hercegovini u boravi oko tri mjeseca. Ima 25 godina i želi se domoći Italije ili Francuske. I on se, kako kaže, zaputio ka potoku gdje će se okupati uz nadu da to neće imati posljedice po njegovo zdravlje.

Situacija u samom kampu ”Lipa” danima je nepromijenjena. Novinarske ekipe nemaju pristup šatorima Oružanih snaga BiH, postavljenim nakon nedavnog požara u kojem su izgorjeli šatori u kojima su migranti do tada boravili.

Kolone ljudi umotanih u ono najtoplije što imaju iz pravca kampa kreću se ka obližnjem potoku i natrag, a s pojedinih mjesta uzdiže se dim od vatre naložene radi grijanja nakon kupanja u hladnoj vodi ili pripreme obroka. Temperature na ovom području, nedaleko od Bihaća, tokom noći dosežu i 15 stepeni Celzijusa ispod nule. Puna funkcionalnost kampa, kako je ranije najavljeno, očekuje se za oko tri mjeseca.

U kampu “Lipa” boravi nešto više od 700 migranata. Evropska unija, čije su granice za migrante zatvorene, ranije je uputila upozorenje Bosni i Hercegovini zbog lošeg upravljanja migrantskom krizom.

Lokalne vlasti su u više navrata tražile ravnomjernu raspodjelu tereta migrantske krize na području cijele Bosne i Hercegovine te pojačanu kontrolu istočne granice.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button