Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Islamska ekonomija > Islamski finansijski proizvodi rizikuju gubitak jedinstvenosti

Islamski finansijski proizvodi rizikuju gubitak jedinstvenosti

Islamske finansije nastavljaju da se globalno razvijaju ali industrija rizikuje da izgubi svoju različitost od konvencionalnih finansijskih proizvoda, te je prisutan nedostatak zvaničnih podataka kako bi se osigurao bolji nadzor, rekao je jedan od nadležnih organa

 

Islamske finansije su globalnu finansijsku krizu iskoristile bolje od konvencionalnog bankarstva i brzim koracima se oporavljaju u oblastima kao što su profitabilnost i kvalitet imovine, izjavili su iz odbora za islamske finansijske usluge.

Islamske finansije, čija srž se nalazi u oblastima Bliskog istoka i jugoistočne Azije, prate religijske principe koji zabranjuju kamatu i koji izbjegavaju nepotpune špekulacije, te se kao takve doživljavaju kao alternativa u kamatnom bankarstvu.

Najbrže rastući segment ove industrije, islamske obveznice, se udaljava od struktura podjele dobiti, čime se rizikuje oslabljivanje vrijednosti industrije.

Manje od 7% svih islamskih obveznica koje su izdate u prve tri četvrtine 2014 godine su bile bazirane na riziku podjele ugovora, te su umjesto toga preferirali ugovore bazirane striktno na prodaji.

Ovo može doprinijeti do toga da islamske obveznice bude vrijednovane koristeći slično određivanje cijena, te će tako rizikovati pristup menadžmenta islamskim obveznicama.

„Kao rezultat toga, bilo kakve napovoljne okolnosti u globalnom finansijskom sistemu, čak i ako potiču iz konvencionalnog sektora, će poljuljati finansijsku stabilnost na tržištu obveznica.“

PODACI

Još jedna briga je i nedostatak zvaničnih podataka koji bi pomogli u nadgledanju industrije. Neki javni i privatni sektori prikupljaju informacije, ali u većini slučajeva ti podaci nisu standardizovani i opszežni, rekli su iz odbora za islamske finansijske usluge.

Prošlog mjeseca, odbor za islamske finansijske usluge je pokrenuo bazu podataka o industrijskim indikatorima pokrivajući tako 15 zemalja sa ciljem da se ovaj nedostatak ispravi.

Islamske finansije sada posjeduju sistemsku važnost u zemljama kao što su Kuvajt i Katar, i napravile su šire dobitke ohrabreni podrškom vlada iz Turske i Pakistana.

Sa rastom dolazi i više regulatornih zahtjeva, kao što su alati za zaštitu potrošača u šerijatskoj formi naselja i objekata, koji ostaju rijetkost.

Odbor za islamske finansijske usluge je otkrio da od 24 ispitane zemlje, samo Bahrein, Malezija, Nigerija, i Sudan, imaju implementirana takva postrojenja. Petnaest zemalja je reklo da će takve odredbe uzeti u obzir u vremenskom periodu od jedne do pet godina.

Očekuje se Jordan uspostavi takva postrojenja u roku od jedne do dvije godine.

 

Izvor: reuters.com

Autor: Bernardo Vizcaino

Za Akos.ba preveo: Eldin Hota

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com