EkonomijaU Fokusu

Volim da pozajmljujem novac: Mogu li na osnovu pozajmica nešto zaraditi?

Pitanja i odgovori o islamskom bankarstvu

Odgovara dr. Šukrija Ramić

Volim da drugima pozajmljujem novac. Međutim, ponekad poželim da nešto na tome i zaradim. Mogu li na osnovu tih pozajmica nešto zaraditi?

Ahiretska nagrada za pozajmicu je, zaista, velika, jer kada dva puta nešto nekome pozajmite, imate sevap kao da ste mu to jedanput poklonili. Međutim, što se tiče dunjalučkog profita, treba znati da je Šerijat jasno razdvojio dobrotvornu – humanitarnu aktivnost od biznisa – poslovanja. Zbog toga, na samom početku čovjek mora donijeti odluku (nijet) šta želi, da li želi sevap (ahiretsku nagradu) ili ovodunjalučku korist (profit) uz koju može zaraditi i sevap. Prema tome, ako se odluči da nekome pomogne na humanitarnoj osnovi, recimo da mu dadne pozajmicu, tada ne može zahtijevati ili očekivati profit u vidu materjalne vrijednosti ili usluge s obzirom da bi taj višak predstavljao kamatu. Poslanik, s.a.v.s., rekao je da svaki zajam koji povlači korist (interes) je riba (kamata).

Naprimjer, ukoliko čovjek pozajmi nekome stotinu KM i dogovori se da mu isti iznos vrati nakon mjesec dana uz uslov da mu petkom dovede dijete iz vrtića, to dovođenje djeteta bila bi kamata.

Ukoliko želi da sa tih stotinu maraka ostvari profit na prvom mjestu, a uz to i da se osevapi, tada može kroz različite vidove partnerstva to investirati i profit sa svojim partnerom podijeliti, na osnovu prethodnog dogovora o procentu zarade koji će svakom partneru pripasti. Uzvišeni Allah je u jednom hadisu-qudsijji kazao da je On treći (sa Svojom pomoći i podrškom) kada se dvoje udruži sve dok jedno drugo ne počne varati.

Preporuka je da sredstva ne leže, nego da se aktiviraju i investiraju na halal načine.

 

Akos.bA

Povezani članci

Back to top button