Iftarski meni: Vegedor pastrmka u foliji
Sastojci:
Pastrmka očišćena 1kg
Vegedor začin 2 kašike
Bijeli luk 4 češnja
Maslinovo ulje 2dl
Limun 2kom
Bijeli biber 1 kašikica
Sol 2 kašikice
Paradajz svježi 200g
Špinat 600g
Peršunov list 1 manja vezica
Šećer 1 kašikia
Priprema:
Pastrmku natrljati sa maslinovim uljem, sokom od limuna, Vegedor začinom, bijelim biberom i soli.
Paradajz očistiti od sjemenki narezati na sitne kockice pa popržiti na laganoj vatri, dodati sitno sjeckani bijeli luk, Vegedor, šećer i bijeli biber.
Špinat očistiti , blanžirati kratko u slanoj vodi i ocijediti.
Foliju nauljiti pa na foliju staviti špinat kao podlogu, zatim mariniranu pastrmku u koju staviti kriške limuna i listove peršunovog lista, na pastrmku staviti pripremljeni paradajz, foliju zatvortiti učvrstiti i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
Po želji uz jelo poslužiti palentu ili rižu.
akos.ba