Islamske teme

Sedam načina da istrenirate djecu ovaj ramazan: Dopustite im da budu vođe

U nastavku vam donosimo preostale načine kako da u ovom ramazanu promijenite način razmišljanja kod svoje djece i pomognete im da postanu dobri vjernici.

4. Naglasite velike ideje

„Obrazovanje je ono što ostaje kada zaboravimo sve što smo naučili u školi.“  Albert Einstein

Zapitajte se koliko ste jednačina i formula zapamtili od osmog razreda osnovne škole. Možda ih je pet, dvije ili nula. Budimo iskreni, većinu onoga što smo naučili smo zaboravili.

Djeca neće pamtiti sva fikhska pravila zekata, abdesta ili namaza, ali i ne moraju! Neka im ono što će im ostati u sjećanju bude ono što vi želite da zapamte. Fokusirajte se na velike ideje, poput svjesnosti da nas Allah uvijek gleda, da pravila ponašanja uzimamo iz Kur’ana i sunneta, da namaz znači čišćenje itd., te ponavljajte ove ideje svaki dan na različite načine.

Nakon toga pomozite svojoj djeci da nauče kako da uče. Pokažite im gdje mogu naći fikhske propise koji im trebaju, ili kako da istraže određenu temu koja ih zanima. Puko pamćenje svih pravila i propisa bi bilo samo gubljenje vašeg i njihovog vremena.

5. Dopustite im da budu vođe

Djeca često shvataju obaveze mnogo ozbiljnije od odraslih. Poslanik, alejhisselam, je mladićima poput Alije, Enesa ili Osame ibn Zijada davao važne zadatke koji su nekad od njih zahtjevali da predvode mnogo starije i iskusnije ashabe od njih.

Dopustite djeci da vode važne zadatke za porodicu. Zadužite jedno dijete da budi ukućane na sehur. Neka jedno prati i obavještava porodicu o nastupanju vremena iftara. Dopustite djeci da u vrijednosti određenog budžeta planiraju i kupuju bajramske poklone za cijelu porodicu. Dopustite im da biraju za koji zadatak će biti zaduženi.

Također, dopustite im da prave i greške i da sami shvate šta su trebali uraditi, jer iskustvo često puno bolje djeluje od savjeta. Kada jednom izađu na hladan zrak bez jakne, zapamtit će to iskustvo, a sljedeći put ga nećete morati podsjetiti da obuče jaknu.
Trenirajte djecu da sami uče i izučavaju islam. Na primjer, kada vas pitaju „Da li ću pokvariti post ako operem zube“, jednostavni odgovor sa „da“ ili „ne“ bi bio dovoljan, međutim, on neće pomoći vašem djetetu u dugoročnom procesu učenja. Umjesto toga ga upitajte „Gdje bismo mogli naći taj odgovor? Haj’mo malo istražiti!“ Tražite od djeteta da napravi projekat o stvarima koje kvare post, gdje će u toku istraživanja naučiti mnogo za ubuduće.

6. Radujte se!

„Obrazovanje nije punjenje korpe nego paljenje vatre“ W.B. Yeats

Djeca su osjetljiva na vaše reakcije. Pokažite im uzbuđenje zbog teme koju ih podučavate. Pokažite djeci da jedva čekate da ramazan počne. Budite sretni za vrijeme namaza. Ukrasite kuću pred Bajram.
Poslanik, alejhisselam, je ljude podučavao primjerom. Njegova ličnost i djela su motivirala ljude da ga vole i poštuju. Budite onakvi kakvi želite da vam budu djeca. Potrudite se da i vi volite stvari koje želite da vam vole djeca.

7. Kombinirajte ljubav sa učenjem

Ebu Hurejre prenosi da je El-Aqra’ b. Habis vidio Poslanika, alejhisselam, kako ljubi Hasana (svog unuka). Zatim reče: „Imam desetero djece, ali nikad nijedno nisam poljubio“, kada mu Poslanik, alejhisselam odgovori: „Neće se ukazati milost onome koji nema milosti.“ (Buharija)

Pokažite djeci da ih volite bez obzira na to kako se ponašali. Pomozite im da napreduju, ali ne govoreći „Jesi vidio rodicu Aminu, ona je već naučila pola Kur’ana napamet“, jer će im to samo smanjiti samopouzdanje i smanjiti motivaciju u onome što rade.

Takmičenje i poređenje sa drugom djecom može često uzrokovati bespomoćnost i manjak motivacije kod djece koja uče sporije ili drugačije od ostalih. Pomozite djeci da prave vlastiti napredak i da se isključivo porede sami sa sobom.

Neka im ovaj ramazan bude početak nezaboravnog životnog iskustva kao dobrih ljudi i vjernika!

Autor: Shehnaz Toorawa
Za Akos.ba prevela: Amina Mujela

Povezani članci

Back to top button