Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Historijski parlamentarni izbori u Mijanmaru: Muslimanska manjina nema pravo učešća

Historijski parlamentarni izbori u Mijanmaru: Muslimanska manjina nema pravo učešća

U Mijanmaru se danas održavaju historijski parlamentarni izbori na kojima blizu 30 miliona registriranih birača bira nacionalni parlament i skupštine pokrajina i regija, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnji izbori najavljeni su kao prvi slobodni nakon višedecenijske ere vojne vladavine.

U izbornoj utrci učestvuje ukupno 91 politička stranka sa više od 6.000 kandidata.

Donji i gornji dom mijanmarskog parlamenta broje ukupno 664 zastupnička mjesta, a pokrajinske i regionalne skupštine ukupno 1.100 mjesta. Biraju se na mandat od pet godina.

Birači će danas birati 75 posto saziva parlamenata, dok će 25 posto zastupničkih stolica imenovati vojska.

Izborni proces nadgleda blizu 11.000 domaćih i stranih posmatrača, međutim uskraćeno pravo učešća na izborima muslimanskoj manjini dovodi u pitanje demokratičnosti cijelog procesa.

Zbog sigurnosnih razloga biračka mjesta izbori se ne održavaju u 300 izbornih jedinica.

Na izbore sa najvećim očekivanjima su ušle vladajuća provojna Stranka unije, solidarnosti i razvoja (USDP) i opoziciona Nacionalna liga za demokratiju (NLD) 70-godišnje dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

NLD je izborima 1990. osvojio 392 od 492 mjesta, no rezultate je poništila vojna hunta, a kćerka desničarskog lidera Aung Sana koji je zemlji donio nezavisnost, Suu Kyi stavljena u kućni pritvor u kojem je provela skoro dvadeset godina.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top