Islamske teme

Tužan bajram za Rohingya muslimane u Arakanu

Muslimani u arakanskoj regiji Sunger Aungmingalar, koja je u potpunoj kontroli mijanmarskih vlasti, klanjali su bajram-namaz u gradu Sittwe, u džamiji Tacettin sagrađenoj 1878. godine. Nakon bajram-namaza upućena je molitva za sve muslimane Arakana koji su ubijeni ili bili primorani da napuste svoje domove.

 Najveći muslimanski praznik Kurban-bajram dočekali su i Rohingya muslimani u Arakanu, no teško se može reći da su muslimani u ovom dijelu svijeta bajram dočekali sa radošću, javlja Anadolu Agency (AA).

Muslimani u arakanskoj regiji Sunger Aungmingalar, koja je u potpunoj kontroli mijanmarskih vlasti, klanjali su bajram-namaz u gradu Sittwe, u džamiji Tacettin sagrađenoj 1878. godine.

Nakon bajram-namaza upućena je molitva za sve muslimane Arakana koji su ubijeni ili bili primorani da napuste svoje domove. Molitve su također upućene i za sve druge muslimane koje su izloženi nasilju u svijetu.

Neki od vjernika su tokom molitve plakali. Nakon molitve vjernici su međusobno čestitali bajram.

Vjernicima su bajramski praznik čestitali i predstavnici turske humanitarne organizacije Cansuyu, koja je ove godine u Arakanu organizovala klanje i podjelu kurbana tamošnjim muslimanima.

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena. Od 25. augusta 2017. iz Arakana u Bangladeš izbjeglo više od 700.000 ljudi. Na satelitskim snimcima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava moguće je vidjeti kako je uništeno nekoliko stotina sela.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button