Vijesti iz svijeta

UN: U Mijanmaru se nastavlja nasilje nad muslimanima

Ujedinjeni narodi (UN) su saopćili da se i dalje u Mijanmaru nastavlja nasilje nad muslimanima Arakana, dodajući da je od januara do juna ove godine u susjedni Bangladeš izbjeglo 11.000 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), na dnevnoj konferenciji za medije je kazao da je zbog nasilja u Arakanu, koje je počelo 25. avgusta prošle godine, više od 700.000 muslimana Arakana moralo izbjeći u Bangladeš.

Istakao je da vlasti Mijanmara u velikoj mjeri sprječavaju i na razne načine onemogućavaju aktivnosti humanitarnih organizacija u Arakanu.

“Potrebno je odobriti pristup regiji kako bi humanitarne organizacije mogle nastaviti svoje aktivnosti. Potrebno je također baviti se i drugim temeljnim pitanjima kao što su sloboda kretanja, sigurnost i državljanstvo”, rekao je Dujarric.

Naglasio je kako je ljudima u Arakanu prijeko potrebna humanitarna pomoć.

“UN izražava duboku zabrinutost zbog trenutne humanitarne situacije u Arakanu. Oko 660.000 osoba u Arakanu treba našu pomoć, od toga je na sjeveru 176.000 “, kazao je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a.

Na kraju je upozorio da je vrlo zabrinjavajuće da i dalje stižu vijesti o nasilju u Arakanu.

“Imamo informacije da se nastavlja nasilje. U periodu od januara do juna ove godine u Bangladeš je izbjeglo 11.000 muslimana Arakana”, rekao je Dujarric.

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena. Od 25. augusta 2017. iz Arakana u Bangladeš izbjeglo više od 700.000 ljudi. Na satelitskim snimcima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava moguće je vidjeti kako je uništeno nekoliko stotina sela.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button