Zanimljivosti

Hezbollah je satjeran u ćošak

Izraelsko ubijanje boraca Hezbollaha u Siriji možda je taktička odluka.
 

Piše: Sharif Nashashibi

Nedavni izraelski napadi na Hezbollah, Damask i Teheran upućuju na dvije moguće namjere. Ili Izrael osjeća da može isprovocirati tri saveznika, a da se pri tome suoči s malim posljedicama, ili ih potiče u sukob.

U nedavnom izraelskom napadu u Siriji poginulo je više boraca Hezbollaha – uključujući i komandanta i sina ranije ubijenog vojnog vođe grupe Imada Mughniyeha – kao i general iranske elitne Revolucionarne garde.

Nekoliko dana ranije, Hezbollah je rekao da je zarobio jednog izraelskog operativca koji je priznao da špijunira za Mossad. Nekoliko sedmica prije toga, Damask je rekao da je izraelska bespilotna letjelica srušena iznad sirijske teritorije. A još sedmicu prije, Izrael je bombardovao područje u blizini aerodroma u Damasku i sirijske granice s Libanom. Na to treba dodati nekoliko prethodnih izraelskih napada u Siriji, otkako je prije četiri godine počela revolucija protiv Bashara al-Assada.

Prijetnje Hezbollahu

Čini se da je izbor vremena ovog napada osmišljen tako da izazove izraelske protivnike. Napad se desio samo nekoliko dana nakon što je lider Hezbollaha Hassan Nasrallah rekao da oni imaju “pravo da odgovore” na “česte napade” Izraela u Siriji i da bi se protunapad “mogao desiti bilo kad”. Međutim, Nasrallah, Assad i Iran nemaju puno mjesta da manevrišu u vezi s odgovorom.

Hezbollah je vojno preokupiran u Siriji podržavajući Assada. Njegov angažman u Siriji doveo je do niza džihadskih napada na domaćem terenu Hezbollaha, koji će se nastaviti, ako ne i intenzivirati.

Prošle sedmice, sirijski ogranak Al-Kaide al-Nusra Front uputio je slijedeću prijetnju Hezbollahu: “Mi nećemo štedjeti napore da vas pogodimo u vašem centru.” Prošlog mjeseca, oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je poziv “svim džihadistima da odu u Liban i unište Hezbollah”.

Prema anketama, popularnost Hezbollaha u Libanu i regiji strmoglavo je opala zbog njegovih intervencija u Siriji.

To je probudilo njihove političke protivnike u Libanu i dovelo do neslaganja u njihovom uporištu.

Izraelsko ubijanje boraca Hezbollaha u Siriji, a ne u Libanu, taktična je odluka kako bi se izbjegla ujedinjena libanska podrška pokretu protiv kršenja suvereniteta njihove države, kao što su to uradili u prethodnim sukobima s Izraelom.

Ovakvo razmišljanje se može naći u članku libanskih novina Daily Star, u kojem piše: “Važno je ponoviti da se napad desio na sirijskoj teritoriji i na vlastima te zemlje je da odluče hoće li i kako reagovati.”

Nasrallahovi glavni regionalni saveznici daleko su slabiji nego što su bili u vrijeme izraelske invazije Libana 2006. godine. Assad, čiji položaj zavisi od stranih boraca i oružja, izgubio je kontrolu nad velikim dijelom Sirije zbog raznih oružanih grupa. Iranska vojska je sve više uključena u dešavanja u Siriji i Iraku. 

To je oslabilo njihovu ekonomiju koja uveliko pati od pada cijena nafte i zapadnih sankcija (Amerika je nedavno povećala sankcije).

Spremni za još jedan rat

Nakon napada u nedjelju, Nasrallah je izjavio da je njegova grupa spremna za još jedan rat s Izraelom, ali to izgleda više kao busanje u prsa nego kao realnost. Hezbollah, Assad i Iran ne mogu priuštiti otvoreni rat s Izraelom jer su previše uključeni u međusobne konflikte, kao i interne pritiske i regionalna rivalstva. 

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Hezbollah je satjeran u ćošak

Povezani članci

Back to top button