Vijesti iz svijeta

Palestinci 68 godina izbjeglice u Libanu: Nećemo odustati od prava da se vratimo u svoju zemlju

Palestinci širom svijeta obilježavaju 68. godišnjicu izraelske okupacije, kako je nazivaju “nekbe” (Velika katastrofa)  Palestinske izbjeglice u Libanu koje su bile prisiljene nakon okupacije Izraela 1948. godine napustiti svoje domove, sanjaju o danu kada će moći vratiti se svojim domovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Palestinci širom svijeta obilježavaju 68. godišnjicu, kako je nazivaju “nekbe” (Velike katastrofe).

Palestinka Merjem Ejub koja se nalazi u izbjegličkom kampu Shattila u Bejrutu, za AA je kazala kako palestinskim običajima pokušavaju podučiti mlađe generacije i na taj način održati palestinsku kulturu.

“Podučavamo ih ručnim radovima. To smo naučili od starijih i dio je naše kulture. Pokušavamo to prenijeti i djeci kako ne bi izgubili nasljeđe domovine koja nam je ukradena”, rekla je Ejub, majka četiri kćeri i dva sina.

Kako dodaje vez svojstven Palestini naučila je kad je imala 11 godina.

Ona je rođena 1958. godine u izbjegličkom kampu u Bejrutu, a njena porodica je na dan “nekbe” došla sa sjevera Palestine u Liban.

Njena porodica je kako kaže na jug Libana došla samo na nekoliko sedmica, zbog čega nisu ponijeli ništa osim ključa kuće, koji danas čuvaju. Ipak, ona ističe kako je “nekoliko sedmica” postalo 68 godina.

Naglašava kako domovina živi u njihovim srcima i mislima.

Ejub je podsjetila na riječi prvog premijera Izraela Davida Ben-Guriona koji je istakao da će “stari umrijeti, a mladi zaboraviti” i istakla kako stari jesu umrli, ali da mladi nisu zaboravili nasljeđa roditelja među kojima se nalaze sela, gradovi, životi, kao ni sve što pripada Palestini.

“Nećemo odustati od prava da se vratimo svojoj zemlji. Ako ne mi, želimo da se brate naša djeca i unuci”, rekla je Palestinka Ejub.

Izrael je 14. maja 1948. godine okupirao teritorije Palestine i proglasio svoju nezavisnost, a tamošnje palestinsko stanovništvo je primorano na iseljavanje. Palestinci od tada 15. maj obilježavaju kao „nekbe“ (Velika katastrofa). Milioni Palestinaca i danas žive u izbjegličkim kampovima širom Bliskog istoka.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button