Kolumne i intervjui

Crna Gora: Dobri muslimani – nevidljivi i nečujni

Na djelu je logika PEGIDA-e: mi smo civilizovani, nemamo ništa protiv muslimana, samo da ne nose marame i ne zidaju džamije.

 

Piše: Andrej Nikolaidis

“Slučaj” djevojčice iz Bara koja je u školu odlučila dolaziti sa hidžabom zapravo ne postoji. Ne postoji sa aspekta zakona, jer djevojčica nije učinila ništa što nije njeno ljudsko pravo, ne postoji sa aspekta Ministarstva prosvjete, koje je potvrdilo njeno pravo da nosi hidžab, ne postoji sa aspekta ugovora koji je država potpisala sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori, ne postoji sa aspekta takozvanih evropskih standarda, jer je garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, precizno: članom 9. konvencije.

Čemu, onda, sva medijska buka koja prati ovaj “slučaj”? Medijska buka koja, ako ćemo pravo, sugeriše da ovdje imamo posve drugi “slučaj” – očit manjak tolerancije i poštovanja različitog, koji na polju internet-komentara prodire duboko u prostor vjerske i etničke mržnje, u mjeri koja je zapanjila i mene, koji od ljudi očekujem u principu sve najgore. Konstatujmo, stoga, popriličnu rupetinu u zvaničnom narativu o “crnogorskoj multikulturi i suživotu” koji je, je li, za primjer svima na Balkanu i šire, kako se voli reći.

Eh… Samo što vjerska obilježja u školama u praksi NISU zabranjena. Učenici nose krstove, a pravi modni hit su već godinama narukvice (volja te crne, volja te crvene) koje se prodaju u manastirima

Elem, djevojčica kosu pokrila maramom, nastavni kadar odbio da predaje dok je ona, tako odjevena, na času. Onda se đaci okrenuli protiv djevojčice jer, kažu, neće da ispaštaju zbog nje. Iz Vlade poručili da djevojčica ima pravo na maramu, sociolozi za novine rekli isto, složili se i sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Odbrana sekularne države

Dio nastavnika Gimnazije “Niko Rolović” u Baru ipak se obratio Ustavnom sudu. Traže tumačenje: da li se ugovorom koji su 30. januara 2012. godine potpisali tadašnji premijer Igor Lukšić i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić krši Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, kojim su “vjerska obilježja u državnim školama zabranjena”?

Eh… Samo što vjerska obilježja u školama u praksi NISU zabranjena. Učenici nose krstove, a pravi modni hit su već godinama narukvice (volja te crne, volja te crvene) koje se prodaju u manastirima. Jeste nekad čuli da je profesor odbio da predaje jer učenik oko vrata nosi krst iz Ostroga?

Kako bi tog nesretnog profesora tek razapeli mediji i političke partije… A tek da se nastavnik sa “muslimanskim” imenom usudio braniti sekularnu državu tako što je odbio predavati sve dok učenici ne sklone krstove sa vrata? Može li to neko uopšte zamisliti? Ne? Pa kako smo onda u građanskoj i evropskoj Crnoj Gori svi isti? Jer, evo, profesori “pravoslavnog” imena brane sekularnu državu. Zašto onda to ne bi smjeli i muslimani? Ili je za njih rezervisano da se bore protiv hidžaba? A pitanje krsta u učionici da prepuste nekom drugom?

Krst nije sporan

Uzgred, doslovna primjena ovog zakona značila bi da se sa nastave udalje svi učenici koji na bilo kom odjevnom predmetu imaju Yin Yang znak, kao obilježje taoizma. Metalci sa svojim satanističkim majicama – napolje. Valjalo bi isključiti i sve one koji nose New Age simbole – a to bi tek bila čistka.

 

Opširnije na portalu Al Jazeere:

 

Crna Gora: Dobri muslimani- nevidljivi i nečujni

 

Povezani članci

Back to top button