Vijesti iz svijeta

Šiitski teroristi na čelu sa generalom iz Irana pokrenuli kopnenu ofanzivu na ostatak Halepa

Reporter AA s terena javlja da su u toku žestoki napadi pripadnika šiitskih militantnih grupa na kvartove na istoku Halepa koji su pod potpunom opsadom snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada
HALEP (AA) – Uporedo sa zalaganjem Turske i Rusije da se implementira dogovoreno primirje u Halepu, hiljade pripadnika šiitskih militantnih grupa pod komandom generala Sayita Jevata iz Irana pokrenulo je kopnene napade s ciljem zauzimanja istočnog dijela Halepa u kojem se pod opsadom nalaze desetine hiljada civila, javlja Anadolu Agency (AA).

Reporter AA s terena javlja da su u toku žestoki napadi pripadnika šiitskih militantnih grupa na kvartove na istoku Halepa koji su pod potpunom opsadom snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Riječ je o kvartovima koji se na istoku Halepa prostiru na svega šest kilometara kvadratnih i u kojima civili čekaju na evakuaciju koja je dogovorena sinoćnjim dogovorom o prekidu vatre. Dogovor je postignut uz posredovanje Turske, a stranu sirijskog režima predstavljala je Rusija.

Dogovor krše šiitske militantne grupe Hezbollah, Fatimiyun brigada iz Afganistana i Nujeba pokret iz Iraka. Na čelu tih šiitskih militantnih grupa je general Jevat iz Irana.

U napadima šiitske militantne grupe koriste i žestoko artiljerijsko dejstvo tenkovima, haubicama, minobacačima i drugim teškim naoružanjem.

Pažnju javnosti privlači to što je iranski general Jevat naredio početak kopnene ofanzive baš u periodu intenzivnih nastojanja turskih i ruskih zvaničnika da se uspostavi prekid sukoba i evakuiraju civili iz tog dijela Halepa.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button