Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Fond “Gazi Husrev-beg“ dodijelio 215 stipendija

Fond “Gazi Husrev-beg“ dodijelio 215 stipendija

Danas je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu upriličena dodjela stipendija Fonda “Gazi Husrev-beg“. Dodjeli su prisustvovali organizatori i stipenditori u Fondu: Omer Sarajlić, Jasmin Dervić, Nagib Mujkić, hafiz Midhat Beganović, Džemal Hasandić, Medin Kovačević ispred Mreže mladih u Njemačkoj i drugi

Ove godine obilježena je 18. godišnjica postojanja Fonda “Gazi Husrev-beg“ i 17 godina kontinuiranog dodjeljivanja stipendija ovog fonda koji djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj. Prema riječima moderatora programa Zijada Suljića, ove godine Fond dodjeluje najveći broj stipendija za jednu godinu. “Riječ je o 215 stipendija, kojima će biti obuhvaćeno preko 250 učenika i studenata u u BiH i Sandžaku, a iznos za ovu namjenu, odnosno za ovu godinu, je 107.500 eura odnosno oko 210.000 KM. S ovogodišnjom podjelom za ovih 17 godina organizirane akcije podijeljeno je oko 2500 stipendija ili dva miliona i 450 hiljada KM“, istakao je Suljić.

Ovogodišnja specifičnost, pored toga što se dodjeljuje najveći broj stipendija za jednu godinu, jeste što je bivši stipendista Admir Rogović sada kao stipenditor prošle godine za stipendije u Fond uplatio iznos od 1500 eura, a ove godine 2800 eura. Svake godine je značajan broj imama koji su stipenditori, a imam koji se istakao s najvećim brojem stipendija do sada, Ahmed ef. Kajošević, ove godine je sa svojom suprugom uplatio osam stipendija. Hadži Omer Hodžić je uplatio čak 15 stipendija. Ove godine je i po prvi put jedna od Mreža mladih IZ učestvovala, a riječ je o Mreži mladih IZ Nord Westfalen koja je osigurala tri stipendije. Ispred stipendista prisutnima se obratila Mirnesa Bektaš, studentica Političkih nauka u Sarajevu i evropski prvak u karateu.

Domaćin današnje dodjele bio je pomoćnik direktora za nastavu u Gazi Husrev-begovoj medresi mr. Dževad Pleh. Ispred IZ Bošnjaka u Njemačkoj obratio se muftija IZB u Njemačkoj Pašo ef. Fetić, koji je pozvao na uspostavljanje trajne veze između stipendista i stipenditora, te mlađih generacija koje su izložene asimilaciji i gubljenju identiteta u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama. Prisutnima se obratio i bivši muftija IZB u Njemačkoj Mustafa ef. Klanco koji je poručio mladima kako je važno da sami jednoga dana budu stipenditori, te da mijenjaju društveno-politički ambijent u BiH zbog, između ostaloga, i činjenice da su sve teže proceduralne okolnosti kojima su izloženi ljudi u dijaspori koji žele pomagati BiH. Kao primjer je naveo uvođenje carine za humanitarnu pomoć koja se šalje u BiH. Svečanosti su prisustvovali i šef Odjela za bošnjačku dijasporu Mensur ef. Pašalić i zamjenik Reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, koji se u ime Reisu-l-uleme obratio skupu.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top