U FokusuVijesti iz zemlje

Konkurs za dodjelu stipendija iz Fonda Bejtu-l-mal Islamske zajednice

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini raspisao je konkurs za dodjelu 200 stipendija iz Fonda Bejtul-mal u školskoj/akademskoj 2022/2023. godini.

Studentima prvog ciklusa studija bit će dodijeljeno 120 stipendija, učenicima srednjih škola 50 stipendija, te 30 stipendija učenicima i studentima sa poteškoćama u razvoju. Iznos stipendija je 100,00 KM mjesečno, pri čemu će studentima biti isplaćeno 12 mjesečnih rata, a učenicima deset.

Pravo prijave na konkurs  imaju svi  redovni  učenici i studenti u Bosni i Hercegovini, učenici i studenti koji ne ponavljaju godinu, učenici kojima prosjek ocjena u završnom razredu srednje škole iznosi  najmanje 4,50, studenti prvog ciklusa studija sa prosjekom ocjena 8,50 u prethodnoj godini, pri čemu se učenici i studenti sa poteškoćama u razvoju izuzimaju iz navedenih kriterija.

Krajnji  rok  za dostavu  zahtjeva  je  17. novembar  2022. godine, a rezultati Konkursa će biti objavljeni početkom januara 2023. godine na zvaničnoj internet stranici Islamske zajednice (www.islamskazajednica.ba), u program Radija BIR, te u Islamskim informativnim novinama (IIN) Preporod.

Prednost pri dodjeli stipendije će biti data učenicima i studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa radi zadovoljenja socijalne pravičnosti i potrebe povećanja dostupnosti visokog obrazovanja, što bi potencijalni korisnici stipendija trebali opravdati svojim rezultatima, a na osnovu odluke Komisije za dodjelu stipendija iz Fonda Bejtu-l-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Detalje konkursa i formular za prijavu moguće je preuzeti ovdje.

Akos.ba

Povezani članci