Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Fikh muslimanskih manjina: Dijalog na najljepši način

Fikh muslimanskih manjina: Dijalog na najljepši način

Naš Gospodar je, kur’anskim tekstom, nama muslimanima naredio dijalog na najljepši način sa onima koji se s nama ne slažu. Ovaj dijalog na najljepši način je jedno od sredstava da’ve i koje nam Kur’an naređuje riječima Uzvišenog: „Na put Gospodara svoga, mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima na najljepši način raspravljaj.“ (En-Nahl, 125.)

One koje se slažu sa tobom u vezi vjere, pozivaj mudro i lijepim savjetom, odnosno onima što će zadovoljiti umove i pokrenuti njihova srca i emocije. Sa onima koji se ne slažu sa tobom raspravljat ćeš na najljepši način, što znači ako postoje dva načina dijaloga, lijep način i način koji je bolji, darežljiviji od prvog, musliman je dužan koristiti bolji i pristupačniji način. Kur’an smatra lijep savjet dovoljnim onima koji su muslimani, dojk za nemuslimane zahtijeva raspravu na najljepši način. Kur’an to izričito kaže za ehlu-l-kitab, pa kaže Uzvišeni: „I sa sljedbenicima Knjige raspravljajte na najljepši način, osim sa onima među njima koji su nepravedni.“ (El-Ankebut, 46.)

Zauzimanje zajedničkog stava prema pitanjima pravde u svijetu općenito, te podrške potlačenim narodima kojim aje nepravda učinjena poput slučajeva Palestine, Bosne i Hercegovine, Kosova, Kašmira, kao i protiv aparthaida u Americi te zauzimanje zajedničkog stava pružanja podrške poniženim narodima protiv nasilnika i onih koji se bespravno ohole po Zemlji i koji žele da Allahove robove uzmu sebi za roblje.

Islam se suprotstavlja nasilju i pomaže onima kojima je nepravda nanesena, o bilo kojem narodu da je riječ, bilo kojoj naciji i bilo kojoj vjeri.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Izvor: Fikh muslimanskih manjina

Autor: Jusuf el-Karadavi, sa arapskog na bosanski preveo: Bilal Merdan

Za Akos.ba pripremila: Adela Kukić

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top