Kulinarstvo

Falafel-felafil

Neobičnog izgleda i neočekivane teksture, ove aromatične bombice će vas osvojiti, a kuća će mirisati cijeli dan. Naravno, pod uslovom da volite začinjenu hranu.

 

Sastojci:

250g suhe leblebije/slanutka

4 češnjabijelog luka

1 mali crveni luk*

12g svježeg lista peršuna

8g svježeg lista korijandera*

1 chilli papričica*

35g brašna

4g sode bikarbone

5g mljevenog kima

5g tucanog sjemena korijandera

25g soli

8g bibera

300ml ulja

Sastojci označeni sa * su opcionalni.

 

Priprema:

1. Leblebije očistiti i dobro oprati pod jakim mlazom vode. Staviti ih u duboku zdjelu i potopiti ih u hladnu vodu, tako da voda bude iznad leblebija za barem još 3 prsta. Ostaviti ih preko noći da nabubre, najbolje 12 sati ili više.

2. Kada su leblebije nabubrile, istresti vodu i dobro ih isprati nekoliko puta nalijevajući hladnu vodu u posudu. Zatim ih dobro procijediti. Ja sam koristila leblebije očišćene i sjeckane na polutice.

*U ovoj fazi je moguće zalediti leblebije. Kasnije ih samo odledite u vrućoj vodi i koristite za što vam trebaju.

3. Pravimo pastu od leblebija. Leblebije sitniti u blenderu, mašini za mljevenje oraha, kafe, i sl. Sitniti dok ne ispadne kremasta smjesa koja podsjeća na kuhanu palentu ili pire. Ako vam se čini presuho, dodati par kapi (4-5) vode, nikako više, i nastaviti sitniti. Preporučujem korištenje silikonske špatulice za vađenje i miješanje.

4. Sada je vrijeme da napravimo zelenu pastu!:) U blender staviti nasjeckan svježi peršun, nasjeckan svježi korijander, nasjeckan (ili bolje – protisnut) bijeli luk, nasjeckan crveni luk, nasjeckanu chilli papričicu i dvije kašike paste od leblebija.Sve dobro izmiksati, dok se ne dobije pasta.

5. Zelenu pastu ubaciti u pastu od leblebije i dobro izmiješati silikonskom špatulicom (ili kašikom), dok se ne ujednači.
*U ovoj fazi je moguće zalediti smjesu. Dakle, stavite je u kesicu za zamrzavanje, poravnate tako da se masa rasporedi u tanak sloj, umotate u još dvije kesice kako se ne bi upili mirisi iz frižidera i stavite u frižider. Može trajati 3 sedmice, koliko su meni rekli. Kada želite koristiti, izvadite iz frižidera i ostavite da se odmrzne, pa nastavite sa korakom 6.

6. U manju posudu pomiješati brašno, sodu bikarbonu, mljeveni kim, tucano sjeme korijandera, sol i biber. To dodati pasti od leblebija i zeleni, te dobro izmiješati špatulom dok se ne izjednači.

7. Malo pokvasiti prste, uzimati mali komad smjese i obikovati kuglice. Veličina treba biti tolika da bi kuglica mogla lijepo stati u čep od flaše. Redati kuglice na tanjir.
*U ovoj fazi ih je moguće staviti u posudu koja se dobro zatvara i držati u frižideru do sutradan.

8. Ulje zagrijati u što manju šerpicu na srednje jakoj vatri (u mene 2 od 3). Razlog zašto koristimo malu šerpu je zato da bu dobili na dubini, a uštedjeli na ulju. Stavljati kuglice u ulje i pržiti ih oko 3 minute, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Kad ih tek spustite, ako se zalijepe za dno šerpe, odvojiti ih kašikom. Potrebno ih je miješati, kako bi se ispekle sa svih strana jednako.

9. Vaditi ih šupljikavom metalnom kašikom u tanjir na kome je papirnati ubrus.

Tips&Tricks

Na oblik utiče i ispravna temperatura ulja, kao i (ne)lijepljenje falafela za dno šerpe.
Čula sam da je pri nalijevanju ulja za prženje dobro staviti jednu mrkvu unutra kako bi se izbjeglo izgaranje ulja.

Posluživanje

Služiti uz nešto saftali!:) Originalno ide u pitta kruh s hummus namazom, ali može sa običnom hljebom, salatom ili satarašem. Naravno, uz dobar jogurt!

Jednostavno posluživanje

Napraviti namaz miješanjem sljedećih sastojaka:

3 kašike kisele pavlake,

2 kašike jogurta,

par kapi limunovog soka,

1 mala kašika usitnjenog svježeg peršuna,

prstohvat soli,

prstohvat bibera.

Uzeti pola somuna (poželjno zagrijanog) i razrezati ga, a zatim premazati gore navedenim namazom. U somun staviti 4-6 falafela i prekriti sa 2-3 lista narezane svježe salate ili sa malo narendanog svježeg kupusa.

Autor recepta: Lejla Pi

coolinarka.com

Povezani članci