U Fokusu

Na hadž putuje 90 vjernika iz Crne Gore

Za odlazak na hadž, na najsvetije mjesto muslimana, u Meku i Medinu, ove godine prijavilo se 90 vjernika iz Crne Gore, što je znatno više u odnosu na prethodne godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Cijena aranžmana za odlazak na hadž veća je u odnosu na prošlu godinu za 200 eura i iznosi 4.000 eura.

Najstariji vjernik koji ove godine polazi na hadž biće Murat Dautović iz Rožaja, koji ima 83 godine, dok će najmlađa među putnicima biti Amina Nurković, takođe iz Rožaja, koja ima 18 godina.

– Polazak 1. avgusta –

Ramiz Luboder iz Islamske zajednice u Crnoj Gori za AA ističe da je polazak na hadž planiran za 1. avgust.

„Hadžije će u Mekki i Medini boraviti skoro dvadeset dana. U aranžman koji smo obezbijedili za hadžije uključen je avio prevoz, smještaj, hrana, vodiči, vakcine. Boravak u Mekki će biti nešto duži, oko 16 dana, dok ćemo u Medini biti nekoliko dana. Naše hadžije, kao i prethodnih godina putuju sa hadžijama iz Albanije, to je već postala praksa. Polazak hadžija iz Crne Gore je 1. avgusta, a povratak je 19.avgusta“, kazao je Luboder.

Odlazak na hadž skuplji za 200 eura 

U cijenu aranžmana uključen je i prevoz autobusom do aerodroma, prevoz autobusom do Meke i Medine, kurban, ihram, pratnja teologa i ljekara.

Na pitanje zašto se konstantno povećava cijena aranžmana odlaska na hadž, Luboder odgovara da je razlog tome dodatno unaprjeđivanje uslova obavljanja hadža.

„To povećanje je evidentno, ali mislim da je to sve u cilju unaprjeđenja uslova za hadžije“, ističe Luboder.

Prošle godine iz Crne Gore je na hadžu bilo 60 vjernika, dok je godinu prije taj broj iznosio 83 osobe.

Prema islamskim propisima, obavljanje hadža je jedna od pet svetih dužnosti muslimana.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button