Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Oni koji primaju sadaku nisu manje vrijedni od onih koji je daju

Oni koji primaju sadaku nisu manje vrijedni od onih koji je daju

Poslanik, a.s., je rekao Omeru b. el-Hattabu: “Ono što se dobije bez traženja je opskrba kojom te Allah opskrbljuje.” (Malik)

Hazreti Aiši, r.a., je rekao: “Aišta ako ti neko nešto dadne bez tvoga traženja – to prihvati, jer je to opskrba koju ti Allah šalje” (Ahmed i Bejheki)

U tom smislu salallahu alejhi vesselam Halidu b. Aliju el-Džuheniju rekao: “Pa to je opskrba koju ti pruža Uzvišeni Allah” (Ahmed)

Onaj ko uzima, a uistinu mu je potreban, neka nipošto ne misli da je prezren, odbačen ili manjkav. Takvog je Poslanik, a.s., obradovao riječima: “Imućni koji udjeljuje nije bolji od onoga koji uzima ukoliko ima istinsku potrebu.” (Et-Taberi u Kebiru)

Ener, r.a., prenosi da je Poslanik, a.s., rekao: “Imućni koji udjeljuje nema veću nagradu od onoga koji uzima ukoliko je doista u nuždi” (Et-Taberi u Evsatu i Ibn Hibban u Ed-Duafa)

Dakle, onaj koji daje sadaku iz velikog imetka i mnogobrojnih dobara koja posjeduje, kod Allaha nije ništa vredniji od ovisnika o sadaki koji je prima radi Allaha, oslanjajući se na Njega i Njemu zahvaljujući. Allah je Gospodar obojice njih, prvome je dao imetak da bi ga iskušao, a drugome je dao siromaštvo također da bi ga iskušao i to treba uvijek imati na umu, jer Uzvišeni Allah sve što radi, čini to iz mudrosti.

Uzvišeni kaže: “Kad bi Allah svim Svojim robovima davao opskrbu u obilju, oni bi se na Zemlji osilili, ali On je daje s mjerom, onoliko koliko hoće, jer On dobro poznaje i vidi robove Svoje.“ (Kur'an, Eš-Šura, 27)

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com