Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Ostavimo ogovaranje

Ostavimo ogovaranje

Gibet (ogovaranje) je grijeh od kojeg se urušava život zajednice, ljubav pretvara u mržnju i biva razlogom da među vjernicima dođe do pojave nezainteresiranosti, ravnodušnosti prema druženju i prijateljstvu.

Ljudima ovaj ogavni čin sve više postaje sladak usljed čega dolazi do pojave neprijateljstva, fesada i smutnje. Zatim se pojavljuju grupisanja i podjele, što u konačnici rezultira slabljenjem muslimanskog tkiva.

Ova loša narav jedan je od temeljnih uzroka međusobne netrpeljivosti današnjih muslimana, razjedinjenosti braće i prijatelja, rasutosti pojedinaca i zajednice. Oni koji ne mogu pojmiti islam kao jednu cjelinu, koji ne mogu shvatiti njene ljepote i koji ih u životu ne praktikuju, sa ovakvim i sličnim ponašanjima nište svoja djela.

Stoga, blago se vjernicima koji se u ovom vremenu, umjesto da istražuju tuđe nedostatke i mahane, propituju sebe šta korisno mogu uraditi za svoju vjeru i zajednicu, te biti od koristi svome bratu muslimanu – da li sam odgovoran za teško stanje moga brata muslimana i kakva je moja dužnost u tom pogledu?

Uzvišeni Gospodar kaže: “O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga –  a vama je to odvratno –  zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.“ (Kur'an, Hudžurat, 12)

Dakle, iz ovog ajeta se može zaključiti da je ogovaranje ravno divljaštvu, jer samo divlje životinje jedu meso jedni drugim.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

 

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com