Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Emin Grnov o bitnosti formulisanja cilja u svakoj životnoj situaciji – Elementi pobjede

Emin Grnov o bitnosti formulisanja cilja u svakoj životnoj situaciji – Elementi pobjede

mladi-muslimani

Dunjaluk nas često iznenadi dok se pokušavamo nositi sa njim. Iskušenja koja nas pogađaju i remete naše planove i ciljeve, dovode nas do situacije u kojoj se često zapitamo, šta nakon ovoga? Upravo, zbog nepredvidivosti dunjaluka, sva iskušenja koja on nosi lakše je podnijeti ukoliko jasno formulišemo cilj prije svake „bitke“.

U tekstu pod nazivom “Elementi pobjede” Emin Granov, istaknuti član Mladih Muslimana govori o bitnosti formulisanja cilja tokom bilo kakve borbe, koju život sa sobom nosi. Također, Emin govori i o ustrajnosti i volji bez kojih je nemoguće ostvariti bilo kakav životni cilj.

Elementi pobjede

Za svaki, pa i najskromniji cilj u običnom životu, mora čovjek, dok ga postigne, da se potrudi do odgovarajuće mjere te napregne svoje sile i sposobnosti. Veći vrijedniji ciljevi iziskuju naravno, još mnogo više truda i napora. A cilj nas Mladih Muslimana, iziskuje veoma mnogo truda i napora, iziskuje zapravo tešku i mučnu borbu. U toj borbi mora da budemo spremni žrtvovati sve, ako želimo da se borba svrši našom pobjedom.

U protivnom bolje bi nam bilo da je nismo ni započeli! Ali za pobjedu nije dosta samo da budemo spremni na sve moguće žrtve, već mora da budemo u borbi superiorniji nad protivnikom. Kod jednake tehničke opreme naša ideološka snaga i svi psihološki faktori koji proizilaze iz nje (vjera u pobjedu, čovjek zna za što se bori, ne žali poginuti itd.) daju nam potrebnu superiornost nad protivnikom i garantuje za našu pobjedu.

Ideološka snaga stvorit će u nama duševne faktore potrebne da našu borbu odlučno započnemo, s nepokolebljivom i čvrstom vjerom da je vodimo do kraja, i da pobjedimo! Ideološka snaga daje nam volju kojom ćemo savladati sve tehničke prepreke, daje potrebnu odlučnost kojom ćemo uporno braniti Islam do krajnosti.

Za Akos.ba priredio: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top