Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Klubovi iz regiona igraju play-off Europa Lige i Lige prvaka – gdje smo mi?

Klubovi iz regiona igraju play-off Europa Lige i Lige prvaka – gdje smo mi?

Naredne sedmice igraju se utakmice posljednje kvalifikacione runde Europa League. Za region nije neuobičajeno da u toj fazi ima nekoliko predstavnika, međutim ove godine napravljena je svojevrsna „iznimka“. Naime, klubovi iz Hrvatske osim već standardno dobrog Dinama iz Zagreba u play-offu će imati još Hajduk, Osijek, a u doigravanju za Ligu šampiona Hrvate će predstavljati ekipa Rijeke. Što se tiče Srbije, već godinama unazad Partizan i Crvena Zvezda sa manjim oscilacijama igraju evropske mečeve. Slovenci ove godine uz Maribor koji nastupa u Ligi prvaka, imaju i Domžale u play-offu Europa League, koja je iznenađujuće savladala favorizovani Freiburg. Možda i najveća iznenađenja su ekipe iz Makedonije, Vardar i Skendija, zahvaljujući kojima će Makedonci imati priliku plasirati se u grupnu fazu najmasovnijeg evropskog takmičenja. Naravno da dodamo Skenderbeg, albanski klub, za koji već možemo reći da drži kontinuitet u nastupima u Evropi.

Bosanskohercegovačke ekipe u Evropi do polovine Jula…

Albanci, Makedonci, Srbi, Slovenci i Hrvati imaće za koga navijati u odlučujućim mečevima play-off takmičenja, ali za koga da navijaju građani Bosne i Hercegovine koji su već naučili da im njihovi klubovi priređuju sramotne poraze godinama uznazad. Katastrofalan nastup i ispadanje Sarajeva protiv moldavske ekipe Zaria već u prvom kolu kvalifikacija govori nam u kakvoj se dobiozi nalazi naš fudbal. Željezničar i Široki Brijeg uspješno su premostili prvu prepreku, ali za nešto više nije bilo snage ili kvaliteta. Šampion Bosne i Hercegovine Zrinjski Mostar u kvalifikacijama za Ligu šampiona imao je zadatak nadigrati Maribor, međutim kao i ranijih godina kada bi se naši klubovi susreli sa slovenskim ekipa rezultat se ne bi završavao po volji naših timova. Ove godine kada region pravi iskorak, manji klubovi poput Osijeka i Skendije koriste svoju priliku i izlaze iz fudbalske anonimnosti, a sigurno da za taj podvig nisu potrebni milioni eura, koje naši klubovi konstantno već godinama spominju, pravdajući tako konstantno loše rezultate.

NFS BiH se interesuje samo za reprezentaciju

Na konstantno loše rezultate naših fudbalskih klubova iz fudbalskog saveza nemaju rješenje, sva energija koju posjeduju čelni ljudi naše krovne kuće usmjerena je na repreznetaciju Bosne i Hercegovine, koja i nije baš na onom nivou kao kada nas je učinila ponosnim na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. Klubovi bez prave pomoći, infrastrukturalne ili bilo kakve, ne mogu ići naprijed što nam pokazuju katastrofalni nastupi u Evropi. Nekada su se dočekivale ekipe Newcastela, Malage, Besiktasa, Dynamo Kieva, Genk-a… Sada nas zadovoljnim čini da neki od naših reprezentativaca odigra dobro za svoj klub u Evropi, a od naših ekipa više niko i neočekuje ozbiljan iskorak.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top