Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Bosanski pogledi – časopis koji se borio za povratak nacionalnog imena Bošnjak

Bosanski pogledi – časopis koji se borio za povratak nacionalnog imena Bošnjak

Bošnjački intelektualci našli su se nakon 1945. godine u veoma lošoj situaciji. Iako je veliki broj Bošnjaka bio pobornik ideje antifašizma, bošnjački intelektualci, ali i ostatak bošnjačkog stanovništva u velikoj mjeri plaćali su grijehove onih malobrojnih Bošnjaka, koji su svoju lojalnost iskazali tadašnjoj kvislinškoj vlasti. Bošnjacima je osporavano ime, te se nastojalo da se na sve načine pripoje srpskoj ili hrvatskoj nacionalnoj ideji. Ovakvo stanje posebno je pogađalo one bošnjačke intelektualce koji su od prvog dana bili protiv fašističkog okupatora, pa su stoga odlučili da svoju političku borbu nastave izvan tadašnje države.

Osnivanje časopisa

Jedan od najistaknutijih bošnjačkih intelektualaca, koji se borio za vraćanje bošnjačkog nacionalnog identiteta bio je Adil Zulfikarpašić. Upravo je on uz pomoć Smaila Balića, Izeta Serdarevića, Bećira Tanovića, te Teufika Veladžića osnovao prvi bošnjački list stvoren u imigraciji pod nazivom “Bosanski pogledi”. Ovaj časopis nastao je kao plod ideje istaknutih bošnjačkih intelektualaca, sa trenutnom adresom u Austriji. Časopis počinje sa radom 1960. godine u Beču, a svoje djelovanje u najvećoj mjeri usmjerio je na promociju i jačanje nacionalne svijesti kod Bošnjaka. Na ovaj list od samog početka vršeni su razni pritisci, bilo je onih koji su ovaj časopis željeli da iskoriste u diskreditovanje i ponižavanje srpske ili hrvatske politike, međutim uredništvo časopisa nije željelo da “Bosanski pogledi” idu u tom pravcu. Za “Bosanske poglede” možemo reći da su opstajali isključivo finansiranjem Adila Zulfikarpašića, jer članarine i pretplate nisu bile dovoljne da obezbjede ni osnovne uslove za rad ovog časopisa. Zulfikarpašić je u velikoj mjeri uređivao i pisao samostalno za ovaj časopis, zbog neprofesionalnih tekstova koji su mu dolazili od svih onih koji su “Bosanke poglede” vidjeli kao savršenu priliku za sopstvenu promociju, te nametanje vlastitih ideja.

Protivljenje ideji velikog slova “M”

Ovaj časopis se protivio sve izvjesnijoj bošnjačkoj politici unutar Bosne i Hercegovine, zbog njihovog prihvatanja ideje o “velikom M” koje je značilo prihvatanje vjerske odrednice za nacionalnu grupu, što su neki Bošnjaci ipak prihvatali. Časopis je bio aktivan sve do 1967. godine kada prestaje sa radom. Ipak, za vrijeme svog postojanja časopis “Bosanski pogledi” u velikoj mjeri je otrgnuo od zaborava ime Bošnjak, koje je na razne načine osporavano od strane srpske i hrvatske politike. Činjenica je također da osim osporavanja od strane susjednih naroda, bilo je dosta onih i unutar bošnjačke intelektualne elite koji su smatrali da još nije vrijeme za vraćanje ovog imena. Nažalost, bilo je potrebo preko četrdeset godina od osnivanja ovog časopisa kako bi bilo vraćeno ime Bošnjak, a časopis “Bosanski pogledi” sasvim sigurno je velikim djelom zaslužan za afirmiranje i početak intelektualne borbe u tom smjeru.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top