Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Dobra organizacija uštedjet će vam mnogo vremena

Dobra organizacija uštedjet će vam mnogo vremena

Organizacija

            Dobra organizacija uštedjet će vam mnogo vremena, te ”naći prostora” za još ibadeta i korisnih poslova. Potrebno je poznavati najbolja vremena, mjesta i načine obavljanja određenog ibadeta, te se pravovremeno pripremiti i slijediti svoj raspored. Ako se organiziramo da ujutro obavljamo dobrotvorne ibadete ili dunjalučke poslove, taj dan će nam zasigurno biti produktivniji.

            Ako nemamo rasporeda, bilo na papiru ili unaprijed osmišljenog, možemo doći u dilemu da ne znamo koji ibadet da obavljamo i onda u tom razmišljanju ne obavimo onoliko koliko smo u normalnim uvijetima mogli obaviti. Uz sve to, kada čovjek zapiše sve što želi obaviti, teži ka tome da prekriži svoje obaveze ili popuni kvadratiće sa plusevima i tako podiže samopouzdanje jer je obavio sve što je planirao.

            Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je u potpunosti organiziran, ali nije slijepo robovao organizaciji. Ako dođe do novonastale situacije, kao što je dolazak rođaka iz dalekih mjesta, smrt voljene osobe, vjenčanje, onda ćemo se prilagoditi toj situaciji. Abdulvehhab b. Nasir u knjizi Jedan dan sa Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, u pogledu Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem, planova ističe: ”Nije robovao planovima i često je odluke i aktivnosti prilagođavao novonastalim okolnostima. U njegovom životu nije bilo besposlice, svaki trenutak je bio popunjen nekom aktivnošću.”

            Gospodar nas odgaja, drži budnima i čini nas organiziranijim u svakom aspektu našeg života. Na sličan način, kada čovjek ujutro uzme Kur'an ili ako uči hifz, s ovakvom postepenošću mnogo će više postići nego kada uči više, ali to radi uz prekide. Sistem ovakvog djelovanja organizira čovjeka i čini njegov život skladnim. Čovjek tačno zna u koliko mora da krene i da ne smije da kasni, ima vrijeme za ručak, dan raspoređuje prema dnevnim namazima i slično tome.

            Čovjek ne treba da bude preambiciozan, pa da odmah, prije nego što se učvrstio, počne prakticirati sve zikrove ili da odmah počne učiti po džuz Kur'ana, jer to može dovesti do zasićenja i prestanka činjenja i minimuma, i tada postaje lagan plijen za šejtana.

            Naravno, čovjeku koji je čvrst i koji se lakše odupire šejtanu i svojim strastima, navedeni zikr je mali djelić onoga što uspije da obavi u toku dana. Ali, oni koji tek počinju praktikovati vjeru ili su bili nemari pa sad ispravljaju svoje greške, sa pretjerivanjem mogu da odu u jednu krajnost. Možda je svako od nas bio svjedok za nekog takvog. Kada se čovjek ustabili i učvrsti, onda sebi povećava obavljanje ibadeta. Ono što Gospodar voli jeste postepenost.

            Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Budite umjereni i ustrajni na pravom putu i znajte da niko od vas neće biti spašen prema svojim djelima.”

Izvor: ”DAN U ŽIVOTU MUSLIMANA”

Autor: Vedad Mustedanagić

Za Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top