Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dječiji dodatak će biti isti na nivou cijele Federacije BiH

Dječiji dodatak će biti isti na nivou cijele Federacije BiH

Prema novom zakonu, čije donošenje se očekuje u ovoj godini, novčani dodatak za djecu biće izjednačen na nivou cijele Federacije. Nakon pisanja pojedinih medija da bi ovaj iznos trebao iznositi oko 14 KM, što nije dovoljno ni za sedmične potrebe novorođenčetu, kontaktirali smo i Federalno ministarstvo, gdje tvrde suprotno.

Socijalno ugrožene kategorije stanovništa u Tuzlanskom kantonu trenutno primaju dječiji dodatak u iznosu od 20 KM po djetetu mjesečno, što može jedva pokriti troškove za jednokratne pelene. Kako su nam potvrdili i u nadležnom Federalnom ministarstvu, u pripremi je novi Zakon o zaštiti porodica sa djecom. To će, prema pisanjima pojedinih medija, podrazumijevati da novčani dodatak po djetetu na mjesečnom nivou iznosi onoliko novca koliko bi mogle koštati osnovne potrebe djeteta. Zapravo, kako se tvrdi, riječ je o novčanim sredstvima od 14,38 KM mjesečno za sve korisnike na nivou Federacije.

Kako bi provjerili stvarnu situaciju, kontaktirali smo i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, gdje nam je potvrđeno da se trenutno ne može govoriti o bilo kakvim iznosima novčanih sredstava, jer još uvijek nije definisano koliko bi na mjesečnom nivou trebao iznositi ovaj dodatak. Nepoznanica je i da li je riječ o dodatnih 14 maraka na postojećih 20, koliko iznosi dječiji dodatak u Tuzlanskom kantonu ili o iznosu koji će biti ujednačen na nivou cijele FBIH. Nepoznanica je i koliko je novca u ukupnom iznosu potrebno za ostvarivanje dječijeg dodatka u FBIH, piše RTVslon.ba.

Odgovor smo dobili u pisanoj formi, u kojem se, između ostalog, navodi: “Imajući u vidu da je finansiranje prava porodice sa djecom po važećem Zakonu popraćeno ozbiljnim poteškoćama i polazeći od toga da je zaštita porodice sa djecom djelatnost od posebnog društvenog interesa, koja bi trebala obezbijediti približno jednake uslove za zdrav i pravilan razvoj djece i pružiti pomoć u realizaciji reproduktivne funkcije porodice, reforme u oblasti zaštite porodice sa djecom imaju za osnovni cilj unapređenje sustava zaštite porodice, koji bi garantorao jednaka prava i uslove za njihovu implementaciju i eventualno obezbijedio sredstva na nivou Federacije”.

Stručnjaci su i ranije tvrdili kako ima nekoliko opcija kojima bi se mogla poboljšati socijalna zaštita porodica sa djecom, a jedan od njih je i finansiranje dječjeg doplatka na nivou FBiH. Vjerovatno nisu mislili da taj iznos bude takav da neće moći podmiriti ni sedmične potrebe djeteta.

Iz Federalnog ministarstva navode da je cilj zakona prvenstveno obezbijediti bolju zaštitu porodica i djece. “Obzirom na više mogućih opcija, a samim tim i na različite fiskalne, ekonomske i socijalne procjene učinaka, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je o svemu informisalo Vladu Federacije, koja je na svojoj 40.sjednici donijela Zaključke kojim je zadužila ovo ministarstvo i Federalno ministarstvo finansija da započne proces pregovaranja sa kantonima, kako bi se postigao dogovor na trajnoj osnovi u ovoj oblasti”, navode iz Ministarstva.

Federalno ministarstvo formiralo je radnu grupu za izradu javne politike o zaštiti porodice sa djecom i pokrenulo aktivnosti na izradi novog propisa, kojim će se nastojati otkloniti uočeni nedostaci. Takođe, Reformska agenda podrazumijeva da se stimulišu mladi bračni parovi koji žele više od jednog djeteta. Ostaje nada da će utvrđeni iznos dječijeg dodatka za djecu iz cijele Federacije biti na tom nivou da će moći poslužiti kao stimulacija za širenje porodice.

akta.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top