Vijesti iz svijeta

Diplomatska kriza: Vlada Turske obustavila diplomatske odnose s Holandijom

Zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus je, komentarišući skandal u Rotterdamu, istakao da je donesena odluka da se ambasadoru Holandije ne dozvoli povratak u Tursku dok ne budu ispunjeni uslovi koje je Ankara postavila, javlja Anadolu Agency (AA).

“Donesena je odluka da se, prije svega, ambasadoru Holandije, koji se trenutno nalazi na odmoru u inostranstvu, zabrani povratak u Tursku sve dok ne budu ispunjeni uslovi koje smo postavili”, rekao je Kurtulmus na konferenciji za medije nakon sastanka Vlade Turske.

Dodao je da je odlučeno da na određeni period budu odgođeni odnosi na visokom nivou i planirani sastanci dok Holandija nekako ne ispravi ovo što je uradila.

“Odlučeno je da na određeni period budu odgođeni odnosi na visokom nivou i planirani sastanci, sastanci na ministarskom i višem nivou, te da budu odloženi zvanični sastanci na visokom nivou dok Holandija nekako ne ispravi ovo što je uradila”, rekao je Kurtulmus.

Istakao je također kako su od danas obustavljene i dozvole za zvanične diplomatske letove Holandije.

“Samo da ne bude zabune. Ovo se ne odnosi na obične građane Holandije nego se radi o ograničenju u vezi s diplomatama koje će koristiti turski zračni prostor ili koji će doći u Tursku radi zvanične posjete. Turska neće dozvoliti diplomatske letove dok Holandija ne odustane od postupaka koje je uradila i dok ne ispravi ono što je napravila”, rekao je Kurtulmus.

Na kraju je dodao kako Turska nije odgovorna za ovu krizu u odnosima s Holandijom.

“Turska nije odgovorna za ovu krizu. Turska će, iako nije odgovorna za ovo, u narednom periodu djelovati odgovorno i odlučno te će poduzeti značajne napore da turski i holandski narod ne bi bili dovedeni jedni protiv drugih”, kazao je zamjenik premijera Turske.

Podsjećamo, holandske vlasti su spriječile u subotu ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua i ministricu porodice i socijalne politike Kayu da posjete diplomatska predstavništva Turske u Holandiji i sastanu se s turskom zajednicom. U pratnji policije, ministrica Kaya je ispraćena u Njemačku, odakle se u nedjelju vratila u Tursku.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo sprečavanje posjeta njihovih diplomata i zatražilo da se ambasador Holandije, koji se trenutno nalazi na odmoru, neko vrijeme ne vraća na dužnost u Ankaru.

Holandska policija je u subotu upotrebom sile rastjerala okupljene građane koji su protestovali protiv zadržavanja vozila ministrice Kaye, ali su protesti na ulicama Rotterdama nastavljeni.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button