Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Deset koraka ka uspješnom polaganju ispita: Ciljajte visoko

Deset koraka ka uspješnom polaganju ispita: Ciljajte visoko

Ovaj članak je prvi u seriji članaka „10 koraka ka uspješnom polaganju ispita“, u kojem ću, nadam se, kroz tradicionalne islamske izvore, pomoći studentima u rješavanju poteškoća sa kojima se suočavaju za vrijeme studiranja.

 

  1.       Ciljajte visoko

Poslanik s.a.w.s. kaže: „Allah je propisao dobročinstvo(ihsan) spram svega, pa kada žrtvujete, žrtvujte obzirno; a kada koljete životinju, učinite to na lijep način; Neka neko od vas naoštri svoj nož, i neka zakolje životinju. (Muslim)

Ako si student koji će u bliskoj budućnosti imati ispit, imam jednu jednostavnu vježbu za tebe. Zapitaj se: koliko dobro želiš da uradiš ispit?

Siguran sam da će svi odgovoriti „dobro“, ali koliko „dobro“? Zašto ne „odlično“ ili „izvrsno“, ili čak „nevjerovatno“? Ponekad postanemo zadovoljni, pa spustimo svoje kriterije, tvrdeći da smo „skromni“, i da imamo „realan“ pogled na život, a to je zapravo suprotno od onoga što zaista želimo. Na početku godine, kada je u pitanju ono što želimo postići, čini se da nam je samo nebo granica. A nažalost, do trenutka kada na red dođu ispiti, već smo uspjeli sami sebe ubijediti u suprotno. Počinjemo vjerovati da je jedina nada da se „nekako provučemo“, a sve više od toga je ravno čudu.

Međutim, islam nas uči suprotno. Zapravo, Poslanik s.a.w.s. kaže da nam je Allah dž.š. naredio da podignemo standarde i očekivanja. Za muslimane, nebo nije granica! Džennet je granica. I to ne bilo koji stepen dženneta, Poslanih s.a.w.s. nas savjetuje da od Allaha dž.š. tražimo najviši stupanj dženneta, al-Firdous al-A'la! Ne samo da ja naša željena destinacija nevjerovatno visoko, nego je Onaj koji nam naređuje da činimo dobročinstvo u svemu, Onaj kojem se molimo za najviši stupanj u džennetu, Najveći – a to je ono na šta se konstantno podsjećamo.

Moramo shvatiti da je „dati sve od sebe“ bitno koliko i klanjanje pet puta dnevno, iskrenost, i poštovanje prema roditeljima. To uključuje naše trenutne sposobnosti. Zašto kažem „trenutne“? Zato što dobročinstvo i perfekcija podrazumijevaju spoznaju o tome koliko smo sposobni. Treba da tražimo profesionalne savjete i da konstantno dajemo sve od sebe, to će od nas napraviti osobu koja konstantno prelazi preko granice „trenutne sposobnosti“, a to je ono što nam je potrebno. Iskustva iz prijašnjih ispita ili naši nejasni „osjećaji“ o tome šta možemo postići, nisu dobri indikatori naših stvarnih sposobnosti. Da jesu, mnogi od nas nikad ne bi napredovali dalje od osnovnog znanja u datom trenutku. Srećom, istrajali smo, te sa malo truda i pomoći naših učitelja, uspjeli smo da se pomjerimo sa mjesta i da postignemo veće i bolje stvari. Kada bi usvojili ovakav pristup za sve naše sposobnosti, imali bismo mnogo bolje razumijevanje o našim pravim vještinama i mogućnostima. A tada bismo bili u mogućnosti da damo ono istinsko najbolje od sebe, te bi bili u mogućnosti da praktikujemo i dobročinstvo i perfekciju, onako kako nam je Allah dž.š. naredio.

Zato, sljedeći put kada osjetite da vam opadaju standardi i kada budete imali te negativne misli, polahko zaronite u vaš um, i prisjetite se riječi Poslanika s.a.w.s.,  iskoristite to sjećanje kao oštar nož sa kojim ćete, sa perfekcijom i dobročinstvom „zaklati“ svoje samosažaljenje. Dok god se bude prisjećali ovih riječi, vaš „nož“ će biti sve oštriji, postat ćete odlučniji, fokusiraniji, i imat ćete želju da sve uradite na najbolji mogući način. Nemojte ciljati da „položite“ ili „dobro uradite“, ciljajte da „zakucate“ ispit kao što to niko prije nije uradio.

Totalna perfekcija je rezervisana samo za Allaha dž.š., ali biti dobar i izvrstan u nečemu je nešto što svi možemo postići, sve dok je to u Njegovo ime, u ime Allaha dž.š. „Onaj ko se sasvim preda Allahu, a usto čini dobra djela, uhvatio se za najčvršću vezu. Allahu se na koncu sve vraća.” (31:22)

 

Izvor: virtualmosque.com

Autor: Abid Mohammed

Za Akos.ba preveo: Eldin Hota

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top