O obrazovanju i odgoju

15 pravila za efikasnije učenje

Ko ne bi volio da uči brzo i efikasno, a da mu ostane vremena i za druge stvari? Ali, nažalost, učenje zahtjeva puno energije, ličnog angažovanja i vremena.

Ipak dobro se držati određenih pravila koja u većini slučajeva pomažu:

1. Pripremite se za učenje.

Da bi ste optimalno i efikasno učili, prvo treba da se pripremite.
Odredite period dana koji ćete posvetiti učenju. Određivanje vremena za učenje je važna odlika. Ako znate da ćete u određeno vrijeme početi da učite, vaš će mozak početi pripremu za određenu temu u smislu sortiranja i slaganja informacija. Takođe, postaćete odgovorniji jer ćete gledati da do tog vremena ispunite sve preduslove za uspješno učenje.

Također:

Napravite raspored dnevnih aktivnosti, isplanirajte vrijeme za učenje, odmor i razonodu.
Učite svakog dana u planiranom terminu koji vam najviše odgovara.
Napravite plan učenja: gdje ćete da učite, šta ćete da učite i kojim redosljedom.
Najbolje je da učite za stolom jer održava budnost.
Pored sebe imajte samo predmete neophodne za učenje.
Imajte stalni radni prostor ili kutak, dobro osvjetljen i provjetren.
Obezbjedite što “mirnije” uslove za učenje, bez buke, galame i telefonskih poziva.

2. Ako mnogo vremena provodite u školi ili na fakultetu, iskoristite ga korisno i tu saznajte što više pa će vam kod kuće biti potrebno manje vremena za učenje.

3. Pišite bilješke na predavanjima Vodite bilješke i kod kuće. Dobro organizovane i sređene bilješke će vam olakšati učenje, ponavljanje, pomoći da organizujete misli i prezentirate sadržaj koji učite.

kako uciti

4. Kod kuće pročitajte novu lekciju iz knjige istog dana nakon predavanja, bez opterećenja da je naučite.

5. Kada odlučite da učite, ne krećite odmah na čitanje i ponavljanje. Sagledajte, prvo, lekciju u cjelini, pročitajte naslove, podnaslove i ono što je pisac udžbenika već sam podvukao, pregledajte slike, grafikone, uočite bitne elemente u lekciji.

6. Dok ste odmorni, prvo treba da učite gradivo koje je teže.

7. Rasporedite učenje. Ako gradivo sadrži veliki broj podataka koje treba da memorišete, ne pokušavajte da naučite sve odjednom, već rasporedite učenje na više dana. Učite dio po dio.

8. Podvlačenjem ključnih riječi ili rečenica istaknite bitne informacije. Tekst podvlačite na svoj način, može u raznim bojama, a pored teksta bilježite svoje komentare i pitanja.

9. Obavezno razjasnite sve termine i činjenice, nemojte da učite napamet ono što ne razumijete.

10. Ponavljajte suštinu lekcije, teze ili tako što ćete postavljati sebi pitanja onako kako to profesor čini.

11. Ukoliko imate mogućnosti, pročitajte i iz nekog drugog izvora o istoj stvari.

12. Koristite tehnike pamćenja. Da biste zapamtili što više informacija, možete koristiti razne tehnike pamćenja: asocijacije, vizualizacije, akronime, crtanje mentalnih mapa. Upišite kurs brzog čitanja i učite brže i produktivnije.

kako uciti1

13. Naučeno gradivo redovno ponavljajte. Vrlo važna stvar u procesu učenja jeste ponavljanje pređenog gradiva. Većina ljudi zaboravi 70-80% informacija već posle jednog dana. Da biste to spriječili, treba da organizujete pravovremeno ponavljanje materije. Najbolje je da prvo ponavljanje bude 24 sata poslije učenja i da traje do 10 minuta.
Drugo ponavljanje se preporučuje posle tri do četiri dana nakon učenja, slijedeće nakon sedmicu dana.

14. Učite u intervalima. Mnogobrojna istraživanja procesa učenja su utvrdila da je bolje učiti u intervalima, nego odjednom, bez prestanka. Naučno je dokazano da se najbolje uči u intervalima od 45 do 60 minuta. Nakon tog vremena, najpametnije je da napravite kratku pauzu od 10 do 15 minuta i promjenite aktivnost: protegnete noge, uradite neku vježbu, skuhate čaj, popijete sok… Pauze su veoma važne za efikasno učenje jer daju vremena vašem mozgu da integriše i složi stečeno znanje i poveže ga sa prethodno naučenim.

15. Nemojte učiti noću. Čovjek ima svoj biološki sat prema kome je noć predviđena za spavanje, a ne za učenje. Noću će vam biti mnogo teže da zapamtite gradivo.

Preuzeto iz “Vodič za učenje” LINKgroup

Povezani članci

Back to top button