Vijesti iz zemlje

Dani vakufa u BiH: Promovirana monografija “S vakufom možemo više – Vakufski projekti i aktivnosti 2011-2021“

- Prostori Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni jer kroz vrijeme bilježe tradiciju vakufa, vakufljenja i vakifa. Vakuf je dobro koje vječno traje, istovremeno predstavlja i transgeneracijski projekt, istakla je recenzentica Alispahić

U okviru manifestacije “Dani vakufa u BiH“ u Sarajevu je danas održana promocija monografije “S vakufom možemo više – Vakufski projekti u aktivnosti 2011-2021“ u kojoj se govori o djelovanju i rezultatima Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u protekloj deceniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović istakao je da se radi o vrlo inspirativnom naslovu monografije koji govori o projektima koje je Direkcija za vakufe realizirala sa svojim domaćim partnerima i prijetaljima iz muslimanskog svijeta, prvenstveno sa prijateljima iz Republike Turkiye i Kuvajta.

“Monografija je nastala kao rezultat svih naših stremljenja, mnogih ideja koje su materijalizirane u proteklih deset godina. Radi se o vakufskim projektima koji u sebi objedinjuju sve vrste vakufa, kako vjerske vakufe oličene u izgradnji, restauraciji i rekonstrukciji džamija i obnavljanju džamija i nacionalnih spomenika, tako i o drugoj vrsti vakufa obrazovnog karaktera, gdje smo prikazali sve projekte koje smo realizirali u saradnji s partnerima. Zatim i socijalni i humanitarni projekti, među kojima svakako treba izdvojiti Roditeljsku kuću u Sarajevu na Jezeru, kao i Roditeljsku kuću koja je u izgradnji u Tuzli. Tu su i ekonomski projekti koji će u narednom periodu biti u žiži interesovanja Vakufske direkcije“, rekao je Zajimović.

Ističući kako vakufi mogu ponuditi mnogo, Zajimović je kazao da vakufski objekti imaju veliki potencijal te je izrazio nadu da će i donošenjem Zakona o restituciji biti vraćen svi objekti Vakufske direkcije.

On je kazao da je ova monografija zajedničko djelo tima Vakufske direkcije i njihovih saradnika recenzenata Zehre Alispahić, Mustafe Prljače i Ismeta Bušatlića i drugih saradnika.

Recenzentica i članica tima koji je radio na monografiji “S vakufom možemo više – Vakufski projekti i aktivnosti 2011-2021“ profesorica Alispahić je istakla da se vakuf najčešće definira kao trajno dobro te je dodala da vakuf nije institucija vjerskog karaktera, već da institucija općeg, društvenog i univerzalnog karaktera.

“Prostori BiH mogu biti ponosni jer kroz vrijeme bilježe tradiciju vakufa, vakufljenja i vakifa. Vakuf je dobro koje vječno traje, istovremeno predstavlja i transgeneracijski projekt, što znači da se prenosi sa generacije na generaciju. Plodove vakufa i priče o vakufima mi uživamo do danas. Različita istraživanja su pokazala da je BiH zemlja vakufa. Praktično, ne postoji niti jedan pedalj ove zemlje koji nije vakuf, kao što ne postoji ni jedan pedalj zemlje gdje nije prolijevana krv šehida. Mi smo danas ovdje sretnici u Bosni i Hercegovini što kušamo rezultate i plodove vakufa“, kazala je Alispahić i dodala da je lista vakifa u BiH i dalje otvorena i da svakim danom dobijamo nove vakife koji svoje dobro daju u opće dobro.

Ističući kako je važno govoriti o vakufu, promovirati vakuf i govoriti o uvođenju vakufa u obrazovne programe, Alispahić je kazala da je potrebno nove generacije educirati da tu priči nastave kako su radili i veliki vakufi kao što su Isa-beg Ishaković, Gazi Husrev-Beg, Karađoz-beg, Behram-beg i brojni drugi znani i neznani vakifi ovih prostora.

Savjetnik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za medije i jedan od recenzenata promovirane monografije Prljača naglasio je da su vakufi u BiH prisutni od samog početka prisustva islama na ovim prostorima i da su odigrali ogromnu ulogu u razvoju mnogih gradova Bosne i Hercegovine i dali doprinos u civilizacijskom razvoju ove zemlje.

“Vakufi tu ulogu zadržavaju i danas i mogu da je imaju i u budućnosti i mi očekujemo da se vakufi na neku način ožive i vrate svrsi radi koje su i osnovani i da učestvuju u općoj društvenoj izgradnji. Današnja promocija monografije događa se na desetu godišnjicu velike manifestacije Dana vakufa u BiH, koja ima zadatak da produbljuje svijest o značaju vakufa i njegovom potencijalu u olakšavanju tegoba ljudi i u tom civilizacijskom razvoju. Vakufska direkcija tu čini izvanredne stvari i ona je jedna od najljepših priča koja nam se dogodila u poratnim godinama“, kazao je Prljača.

Manifestacija “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“ održava se od 27. maja do 5. juna i to je deseto izdanje tog događaja u organizaciji Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Manifestacija se održava nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije COVID-19, a bogat program i sadržaji održavaju se u osam gradova, odnosno Sarajevu, Kiseljaku, Fojnici, Brčkom, Kaknju, Mostaru, Zavidovićima i Čeliću.

I ovo izdanje “Dana vakufa“ obilježilo je otvaranje niza vakufskih objekata, uključujući i novoizgrađenu Upravnu zgradu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button