Vijesti iz svijeta

Francuska: Muslimanki nije dozvoljen ulazak u restoran jer “nosi odjeću iz mračnog vremena”

Ženi muslimanki u Francuskoj nije dopušteno da uđe u restoran uz obrazloženje vlasnice restorana da ne može ući jer “nosi odjeću iz mračnog vremena”, prenosi Anadolu Agency (AA).

U gradu Hendaye, na jugoistoku zemlje, sin je htio odvesti majku u restoran, koji je rezervisao sedmicu dana unaprijed, i večerati povodom Dana majki.

Na snimcima, koji su objavljeni u medijima, može se vidjeti kako vlasnica restorana ne dopušta ulazak sinu i njegovoj majci, a kao “razlog” navodi to što njegova majka nosi “mračnu maramu iz mračnog vremena”.

Žena, za koju se navodi da je kršćanka jer je imala istaknut krst oko vrata, svoju mušteriju muslimanku dodatno je vrijeđala riječima da je “njena marama alat za pokoravanje žena”.

Zabilježeni snimci na internetu su ubrzo nakon objavljivanja postali viralni, te su izazvali reakcije zbog islamofobičnog i rasističkog ponašanja.

Zbog donošenja novog zakona koji se tiče muslimana u Francuskoj, povećali su se islamofobični i diskriminatorni napadi na žene s maramama, muslimane i islamske ustanove i bogomolje.

Nedavno je odluku općine Grenoble o dozvoli korištenja kupaćih kostima (burkini) na javnim plažma i bazenima u zemlji suspendovao sud po nalogu ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanina.

akos.ba

Povezani članci