Vijesti iz zemlje

Mjesto Međine kod Mostara: Ekshumirani posmrtni ostaci najmanje pet žrtava proteklog rata

Pronađeni su kompletni posmrtni ostaci četiri žrtve i nekompletni posmrtni ostaci još najmanje jedne osobe, kazala je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine

Prilikom ekshumacije koja je izvršena na lokalitetu Međine kod Mostara ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje pet žrtava proteklog rata, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

“Pronađeni su kompletni posmrtni ostaci četiri žrtve i nekompletni posmrtni ostaci još najmanje jedne osobe. Uz jednu od žrtava su pronađeni i lični predmeti na osnovu kojih se pretpostavlja da se radi o žrtvi srpske nacionalnosti. Ipak, identitet će se sa sigurnošću utvrditi putem DNK analize”, rekla je Fazlić.

Ekshumacija na ovom lokalitetu će se nastaviti i sutra, a posmrtni ostaci koji su danas pronađeni bit će prebačeni u Prosekturu groblja Sutina radi kriminalističko – tehničke i sudsko – medicinske obrade te izuzimanja koštanih uzoraka sa ciljem utvrđivanja identiteta žrtava.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH. Inače, tokom ekshumacija koje su na ovom lokalitetu izvršene u dva navrata krajem aprila te početkom maja ekshumirani su posmrtni ostaci osam žrtava.

Povezani članci

Back to top button