Islamske teme

Da li vjernicima dozvoljeno kupanje na moru, jezeru, rijeci ili bazenu

„Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje, jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade! I reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim…“ (Kur´an, En-Nur, 30,31)

 

Odlazak na more radi kupanja samo po sebi nije haram, ali su haram javna kupališta bilo na moru, jezerima, rijekama ili bazenima, gdje se polugoli muškarci i polugole žene zajedno kupaju, miješaju odnosno međusobno druže. Na takvim mjestima vjernici i vjernice, koji se iskreno boje Allaha, dž.š., i odgovornosti na Sudnjem danu, nemaju šta raditi.

Ako već idemo na more sa svojom obitelji, učinimo sve od sebe da pronađemo osamljeno mjesto, skriveno od pogleda drugih žena i muškaraca uz poštivanje šerijatskih propisa o odijevanju.

Nezamislivo je da se kćerke skidaju pred svojim očevima ili braćom odnosno majke pred svojim sinovima i obratno i da se zajedno kupaju.

Nezamislivo je da se muslimani slikaju na javnim plažama sa svojim ili tuđim ženama, okruženi haramom sa svih strana, i da svoje slike ili slike svoje djece stavljaju na Facebook. Čuvajmo svoj moral, čuvajmo svoj stid i uvijek budimo svjesni da nas Allah Uzvišeni gleda i kad nas nitko drugi ne vidi te da meleki sve bilježe.

Abdullah ibn Omer, r.a., je imao običaj kazati: “Čovjek neće upotpuniti svoje vjerovanje sve dok ne bude potpuno svjestan da ga Allah gleda, pa neka ne čini tajno ono što bi ga na Sudnjem danu moglo osramotiti pred svim ljudima.”

Autor: Mirza ef Mešić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button