Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Da li vas strah od neuspjeha dovodi do „kraja svijeta“

Da li vas strah od neuspjeha dovodi do „kraja svijeta“

Sve varijacije straha, uključujući i strah od odbijanja, jačaju zbog razmišljanja o “kraju svijeta.” Drugim riječima, naše emocije nas uvjere da bi nepoželjan ishod rezultirao „krajem svijeta“, piše portal marcandangel.com.

• Šta ako im se ne sviđam?
• Šta ako me odbiju?
• Šta ako se ne uklopim?
• Itd

Nijedna od tih stvari neće dovesti do “kraja svijeta”, ali ako sami sebe uvjerimo u to, iracionalno ćemo se bojati ovih rezultata i onda će naši strahovi preuzeti kontrolu nad nama. Mi, kao obična ljudska bića, smo neefikasni u preciznom predviđanju načina na koji će buduće nesreće uticati na nas. U stvari, većinu vremena izbjegavamo da svjesno razmišljamo o svemu tome, što održava samo naše podsvijesne strahove.

Dakle, zapitajte se: “Ako će me pogoditi neka katastrofa, a moj strah od odbijanja se obistini, na koja tri konstruktivna načina se mogu nositi i krenuti naprijed sa svojim životom?” Sjedite i ispričajte sami sebi priču (zapišite je, ako vam više pomaže) o tome kako ćete se osjećati nakon odbijanja, kako ćete dopustiti sebi da budete na kratko uznemireni, te kako ćete započeti proces rasta iz tog iskustva i nastaviti sa svojim životom.

Samo ova jedna rutina će vam mnogo pomoći da osjećate manje straha zbog mogućnosti neuspjeha.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top